Λίπσκι: Απογοήτευση το ελληνικό πρόγραμμα – δεν έλυσε τα πραγματικά προβλήματα

Την απογοήτευσή του με τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος προσαρμογής και μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζον Λίπσκι, εξηγώντας πως οι αλλαγές που έχουν επιχειρηθεί δεν έχουν αντιμετωπίσει τις πραγματικές προκλήσεις που ταλανίζουν τη χώρα μας.

«Αισθάνομαι πως αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε γίνει αντικείμενο πολύ καλύτερου χειρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίπσκι. «Είναι τόσο απογοητευτικό να βλέπεις πόσο λίγο η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα υποκείμενα προβλήματα, τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα, που είναι η προοδευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας [της χώρας] στην ευρωζώνη».

»Βλέποντας τον [...] εντυπωσιακά περιορισμένο όγκο του εξωτερικού εμπορίου στο ΑΕΠ της Ελλάδας, [και] συνυπολογίζοντας το πολύ μικρό μέγεθος της χώρας, αντιλαμβάνεσαι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πως ειδικά συμφέροντα έχουν πετύχει να κρατήσουν την ελληνική οικονομία έξω από την ενιαία αγορά», συνέχισε ο κ. Λίπσκι.

«Αυτό πρέπει να διορθωθεί και απαιτεί αποτελεσματική δράση κατά των ειδικών συμφερόντων, των προστατευτικών αγορών, των σχεδόν μονοπωλίων, των αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων».

Παρά ταύτα, ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την υπόθεση της Ελλάδας με το μοντέλο «ανάπτυξη εναντίον λιτότητας, λες κι αυτό είναι το πραγματικό θέμα». «Το ζήτημα είναι [...] η διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Εάν οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, και τελικά η Ισπανία και η Ιταλία, δεν μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος σε όρους ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη, είναι δύσκολο να δω πως θα φτάσουν στην οικονομική και δημοσιονομική επιτυχία».

Τα σχόλια του κ. Λίπσκι έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στην Κοπενχάγη την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr