Βρετανία: Eπικίνδυνα ασταθής ο κυβερνητικός συνασπισμός

Για κλυδωνισμούς στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό που μοιάζει «επικίνδυνα ασταθής» κάνουν λόγο βρετανικά μέσα ενημέρωσης και σχολιαστές με αφορμή τις αντιδράσεις ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι μετά τις προειδοποιήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το κομμάτι των εργασιακών, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί σε πολύ ευάλωτη θέση αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος χάσει τον έλεγχο του κόμματός του, μέσα στο οποίο υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το δημόσιο χρέος τονίζεται ότι ξεπερνούν τα χείριστα σενάρια των διεθνών πιστωτών, «συντρίβοντας» τις όποιες ελπίδες για επίτευξη του στόχου του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι αυτό ασκεί πίεση στους πιστωτές, με τη Γερμανία όμως να αποκλείει την παροχή περισσότερης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ή την αποδοχή ζημιάς στα δάνεια που έχει χορηγήσει στη χώρα.

Το πιθανότερο σενάριο προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι αυτή τη στιγμή ένας συνδυασμός περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα, επαναγοράς ομολόγων και συμφωνίας της ΕΚΤ να παραιτηθεί του κέρδους από τα ελληνικά ομόλογα αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει.

Ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ της Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι τα νεότερα στοιχεία για τις εκτιμήσεις γύρω από το ελληνικό χρέος αποδεικνύουν ότι το ΔΝΤ έχει χάσει τον πολιτικό του δρόμο στην περίπτωση της Ελλάδας και ότι όφειλε να γνωρίζει πως η χώρα θα έμπαινε σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ ύφεσης χωρίς ραγδαία αναδιάρθρωση χρέους και χωρίς υποτίμηση. Εκτιμά ότι το κούρεμα του χρέους των επίσημων πιστωτών έρχεται αργά ή γρήγορα, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών. «Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Μπούντεσταγκ για τη ζημιά που θα καταγραφεί στο γερμανικό προϋπολογισμό», γράφει ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ σχολιάζοντας ότι αυτά τα χρήματα από κάπου θα πρέπει να βρεθούν, ενδεχομένως από περικοπές στο γερμανικό κράτος πρόνοιας. Θεωρεί ότι η κα. Μέρκελ θα προσπαθήσει να αναβάλει αυτή τη στιγμή έως μετά τις εκλογές στη χώρα της, ωστόσο δεν ελέγχει αυτή τις εξελίξεις που θα προκύψουν από την «εξέγερση που σιγοβράζει στην Ελλάδα».

Ο αναλυτής του Capital Economics, Μπεν Μέι σχολιάζει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα λάβει εγκαίρως την επόμενη δανειακή δόση, φοβάται πως το χρέος είναι ήδη μη-βιώσιμο και η περαιτέρω λιτότητα θα το αυξήσει ακόμα πιο πολύ στο μέλλον. «Η μείωση του χρέους από το 2014 και μετά δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση», αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ακόμα σημαντικός κίνδυνος η Ελλάδα να μην επιβιώσει ως μέλος της ευρωζώνης για έναν ακόμα χρόνο.

Οι απόψεις διίστανται πάντως ως προς την πιθανότητα ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, με πολλούς αναλυτές πια να θεωρούν ότι το ενδεχόμενο έχει απομακρυνθεί. Έλληνας οικονομολόγος του Λονδίνου σημείωνε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι το να προβλέπει κανείς ελληνική έξοδο στο μέλλον μετά από τόσα σκαμπανεβάσματα στην πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει να στερείται ουσίας, ενώ συνάδελφός του υπενθύμιζε ότι πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους του θέματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι θα σήμαινε από γεωστρατηγική άποψη για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Αμερικανούς μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.

Εξάλλου, αναλυτές της JP Morgan επιχείρησαν να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η προοπτική της ελληνικής οικονομίας με έναν όρο που αντικαθιστά το γνωστό πια Grexit – τον όρο Grimbo, που περιγράφει τη μόνιμη μετέωρη κατάσταση (limbo) στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο επικεφαλής του hedge fund PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν φαίνεται να συμφωνεί με τον όρο, γράφοντας στους Φαϊνάσιαλ Τάιμς ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με την Ελλάδα – είτε να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους είτε να λάβουν μέτρα για την ομαλή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι η παρούσα κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο άτακτης εξόδου που θα προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά στον ελληνικό πληθυσμό.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο