Κυβέρνηση στα όρια νευρικής κρίσης

Προβληματισμό για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών επί του πολυνομοσχεδίου με τα διαρθρωτικά – εργασιακά μέτρα και του Προϋπολογισμού προκάλεσε η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές. Τα πέντε από το έξι άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία. Το άρθρο 4 (κατάργηση της εισφοράς 2% στο Τεχνικό Επιμελητήριο) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές έναντι 121 κατά και 46 «παρών» και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής που απαιτεί πλειοψηφία 50% συν μία ψήφο επί των παρόντων βουλευτών δεν υπερψηφίστηκε. Καταψηφίστηκε, επίσης, η τροπολογία για την ένταξη ταμείων εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ με 143 «όχι», 136 «ναι» και 14 «παρών».

Δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία οι κ. Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 6 άρθρων και της μίας τροπολογίας που ετέθησαν προς ψήφιση, μόνον δύο άρθρα έλαβαν άνω των 170 θετικών ψήφων, η διάταξη σχετικά με τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και την εμπλοκή της Βουλής εγκρίθηκε οριακά (146 ναι, 121 όχι και 26 «παρών» σε σύνολο 293 βουλευτών που ψήφισαν) ενώ η τροπολογία με την οποία υπάγονταν στον ΕΟΠΥΥ ασφαλισμένοι των ταμείων τραπεζών, μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών αλλά και μερίδας των εργαζομένων στα ΜΜΕ απορρίφθηκε με 143 αρνητικές ψήφους και μόλις 136 θετικές.

Έντονοι κλυδωνισμοί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Σε κατάσταση ανοιχτής ανταρσίας βρίσκεται πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η στάση της οποίας κλυδωνίζει και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη συγκάλεσε εκτάκτως την Κ.Ο. στις 19.30 το απόγευμα, για να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εξελίξεις, καθώς τα χρονικά όρια για την έγκριση των μέτρων είναι ασφυκτικά. Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης, όταν 17 βουλευτές του κόμματος αψήφησαν την γραμμή του κόμματος στην ψηφοφορία του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις και μιας τροπολογίας για την ένταξη ευγενών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Την γραμμή χάραξε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου και κατά στην τροπολογία του ΕΟΠΥΥ. Οι κ. Δ. Κρεμαστινός, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Μπόλαρης, Συμ. Κεδίκογλου, Γ. Ντόλιος, Μιχ. Κασσής, Άντζελα Γκερέκου, Θ. Μωραΐτης, Π. Δήμας, Θ. Παραστατίδης, Λ. Γρηγοράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Κ. Τριαντάφυλλος και Χατζή Οσμάν Αχμέτ.

Εξ’ αυτών, οι πλέον σοβαρές διαφοροποιήσεις είναι αυτές των κ. Κασσή, Παραστατίδη, Τζάκρη, Μπόλαρη, Σκανδαλίδη, Δριβελέγκα, Τριαντάφυλλου, Μωραΐτη και Χατζη Οσμάν, διότι αφορούν την ουσία του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος (ο οποίος σημειωτέον απείχε χθες από την ψηφοφορία, βλέποντας το διαμορφούμενο αποτέλεσμα) είχε αποσπάσει μια διαφορετική διατύπωση επί στρατηγικών επενδύσεων από τον κ. Ι. Στουρνάρα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης
, στελέχη της οποίας δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα της ολομέλειας, σημειώνονταν ότι ο Γ. Στουρνάρας, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, είχε αποφασίσει να αποσύρει την τροπολογία, κάτι που απέτρεψε το ΠΑΣΟΚ απειλώντας να καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου. Μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ (καταψήφισε το άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε παρών στην τροπολογία) ενώ ως «μπλοκ» κινήθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. (ναι σε όλα) αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr