Προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη

Τα ζητήματα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας εξετάζουν σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγές της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι δεν θα ληφθούν τελικά αποφάσεις σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδίαζε να κλείσει το θέμα της επιμήκυνση. Και δεν θα υπάρξουν γιατί δεν έχει σημειωθεί ακόμη συνολική συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, κάτι που όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιον δεν έχει επιτευχτεί.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα ανοικτά ζητήματα κυρίως τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016 και όχι του 2014.

Στο επόμενο Eurogroup η απόφαση για τη δόση

Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προϋποθέτει την εξεύρεση ενός πρόσθετου ποσού της τάξης των 30 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να βρεθούν με τρεις τρόπους. Τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, την χρονική παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων αυτών.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι με τα μέτρα αυτά το χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ωστόσο το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως θα πρέπει να υπάρξει και νέο κούρεμα αυτή τη φορά των διμερών δανείων που χορήγησαν οι εταίροι στην Ελλάδα. Φυσικά καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένη να «κουρέψει» τα δάνεια προς την Ελλάδα γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σε πολλές χώρες πολιτικό εσωτερικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος του Εurogroup θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την επίτευξη συμφωνία και την τήρηση των προαπαιτούμενων ενεργειών, ώστε να συγκαλέσει μια νέα έκτακτη σύνοδο του Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου για τη λήψη συνολικής απόφασης που θα περιλαμβάνει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: skai.gr