BBC: Ο πόλεμος της Χρυσής Αυγής και η καταστροφή της δημοκρατίας

«Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δώσει μάχη, ένα νέο τύπο εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC που εξέτασε την άνοδο, τις πρακτικές της οργάνωσης και τις καταγγελίες σύμπραξης Ελλήνων αστυνομικών.

Προσδιορίζοντας τα αντίπαλα στρατόπεδα ο κ. Παναγιώταρος είπε ότι από τη μία πλευρά βρίσκονται οι εθνικιστές, όπως τα μέλη της Χρυσής Αυγής και από την άλλη οι παράνομοι μετανάστες, οι αναρχικοί και «όλοι αυτοί που έχουν καταστρέψει πολλές φορές την Αθήνα».

Το ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού αναφέρεται στα επεισόδια στο θέατρο που φιλοξενεί την παράσταση Corpus Christi, προβάλλοντας σκηνές από βίντεο από το You Tube κατά τις οποίες ο κ. Παναγιώταρος ακούγεται να εκστομίζει ρατσιστικές και ομοφοβικές ύβρεις, ενώ οι παράγοντες της παράστασης έντρομοι επικοινωνούν με την αστυνομία.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Λαέρτης Βασιλείου κάνει λόγο για «νύχτα των κρυστάλλων» και αναφέρεται σε απειλές σε βάρος του, διερωτούμενος κατά πόσο στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία ή δικτατορία. Καλεί την Ευρώπη να επέμβει αν δε θέλει να δει την αναβίωση του τρίτου Ράιχ.

Ο ρεπόρτερ του BBC, Πολ Μέισον ρωτά τον κ. Παναγιώταρο πώς είναι σωστό για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να διατηρεί ένστολες ομάδες που αναλαμβάνουν με βίαιο τρόπο το ρόλο της επιβολής του νόμου. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απαντά ότι με ένα περιστατικό μπροστά στις κάμερες το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών μικροπωλητών «λύθηκε». Όπως σημειώνει: «υπήρξαν κάποια σπρωξίματα και αψιμαχίες, τίποτα σημαντικό, τίποτα ιδιαίτερο».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος επιβεβαιώνει ότι στρατηγική της Χρυσής Αυγής είναι να αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει δράση κατά μεταναστών και να διεκδικεί το δικαίωμα συλλήψεων από μέλη της όσων είναι ύποπτοι για παράνομες πράξεις. Προσθέτει δε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος μετανάστης στη χώρα.

Αναφερόμενος σε δημοσκοπήσεις ο κ. Παναγιώταρος λέει ότι φαίνεται πως πάνω από το 50% με 60% των αστυνομικών στηρίζει τη Χρυσή Αυγή και το ποσοστό αυξάνεται καθημερινά. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο κατάστημα που διατηρεί ο βουλευτής, με στρατιωτικά είδη και μεταξύ άλλων φανέλες με αναφορές στη ναζιστική οργάνωση Combat 18, ψωνίζουν πολλοί αστυνομικοί.

Γίνεται επίσης αναφορά στις καταγγελίες βασανισμού στη ΓΑΔΑ συλληφθέντων σε αντιφασιστική πορεία που είχαν συμπλακεί με μέλη της Χρυσής Αυγής. Δύο από τους καταγγέλλοντες περιγράφουν κάποιες από τις σκηνές που αποκάλυψαν αρχικά στην εφημερίδα Γκάρντιαν και δηλώνουν βέβαιοι για τη σύμπραξη ΕΛ.ΑΣ και Χρυσής Αυγής. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Ο κ. Μανούρας προσθέτει επίσης ότι καταρτίζονται σχέδια για να αποτρέπεται η συνεργασία αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, αλλά όπως παραδέχεται «δεν είμαστε μάγοι ώστε να διασφαλίζουμε ότι τίποτα δε θα πάει στραβά». Σημειώνει ότι η επέμβαση ομαλοποίησης της κατάστασης είναι άμεση.

Ο συγγραφέας βιβλίου για τη Χρυσή Αυγή, Δημήτρης Ψαρράς αναφέρει ότι η σκληρή μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών και μεταναστών από την αστυνομία «δίνει ένα σιωπηρό σήμα στη Χρυσή Αυγή ότι επιτρέπονται οι παράνομες επιθέσεις της». Ο συγγραφέας προσθέτει ότι οι δύο πλευρές συναντώνται σε γυμναστήρια και καφετέριες ιδιοκτησίας ανθρώπων με την ίδια ιδεολογία και εκεί αναπτύσσουν τη σχέση τους.

Ο Πολ Μέισον δηλώνει πεπεισμένος ότι οι προειδοποιήσεις Σαμαρά περί συνθηκών Βαϊμάρης στην Ελλάδα έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. «Υπάρχει ένα βίαιο ακροδεξιό κόμμα, οι βουλευτές του διαπράττουν και υποκινούν βίαιες πράξεις με ασυλία, η αστυνομία δεν μπορεί ή δε θέλει να αποτρέψει την κυκλοφορία ένστολων δυνάμεων της Χρυσής Αυγής και η μεσαία τάξη αισθάνεται όλο και πιο αδύναμη να ανατρέψει την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του BBC.

Ο κ. Παναγιώταρος καταλήγει λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι σε πόλεμο με το πολιτικό σύστημα και όσους το εκπροσωπούν, με τους εγχώριους και τους διεθνείς τραπεζίτες και με τους «εισβολείς-μετανάστες». Προβλέπει δε ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις μεθεπόμενες εκλογές, ακόμα και αν τις επόμενες κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμπέρασμα του BBC είναι ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του προγράμματος λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ στην Ελλάδα συνίστανται στην καταστροφή της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ ο ιμάμης Σαχμπάζ Σιντίκι, επικεφαλής των μουσουλμάνων της Αθήνας καταγγέλλει στην Ντέιλι Μέιλ επίθεση στο σπίτι του από μέλη της Χρυσής Αυγής, την ώρα που ο ίδιος προσευχόταν σε άλλο σημείο, ενώ προβάλλονται και φωτογραφίες νεαρού Πακιστανού τραυματισμένου σε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα. Η εφημερίδα περιγράφει εκτενώς την άνοδο της Χρυσής Αυγής και μιλά με πολίτες που την ψήφισαν, ενώ κάνει λόγο για φόβους κοινωνικής διάλυσης και κατάρρευσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr