Λαγκάρντ: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα - Σόιμπλε: Οχι σε νέο κούρεμα

Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα προκειμένου εκείνη να μειώσει το χρέος της. Καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπέρβαση της κρίσης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ζητά περισσότερη υπομονή στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «θα απαιτηθούν δύο ακόμη χρόνια για να μπορέσει η χώρα να επιτύχει τη δημοσιονομική της εξυγίανση». Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με την κρίση, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει»

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η αβεβαιότητα που παρατηρείται παγκοσμίως αποτρέπει τους επιχειρηματίες από νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επανέλαβε η κα Λαγκάρντ, ζητώντας θαρραλέες ενέργειες από τις μεγάλες οικονομίες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εργάζεται με επιμονή για τη διάσωση της Ελλάδας. Οι συνεργάτες του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ευρωζώνης που μαστίζεται από την κρίση. Τα κυριότερα σημεία των συζητήσεων είναι ο ρυθμός της μείωσης των ελλειμμάτων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σόιμπλε: «Όχι» σε νέο κούρεμα

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιεστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επανέλαβε από το Τόκιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τις οποίες χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές».

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία επίλυσης των προβλημάτων της κρίσης χρέους. «Η ΕΕ έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι φαίνεται προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.


Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος