Δηλώσεις Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο – υπάρχουν πολλά να γίνουν

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο αλλά πως «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν» εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας «αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει» την προσπάθεια που καταβάλλει.

Προειδοποίησε παράλληλα πως τα πράγματα θα είναι «πιο δραματικά» εάν η Αθήνα επιλέξει να αναβάλλει ή να μην ολοκληρώσει την πορεία της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», προσέθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Συνεχίζοντας
, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε πως «η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, [πως] ζητούνται πάρα πολλά από τους ανθρώπους» και ότι χρειάζονται «πάρα πολύ σκληρά μέτρα», ωστόσο σημείωσε πως είναι «πεπεισμένη πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος» προκειμένου «τα παιδία μας, τα εγγόνια μας να ζουν σε ευημερία».

Παρά ταύτα, όπως αναμενόταν, η γερμανίδα ηγέτιδα αποσαφήνισε πως δεν επισκέφτηκε την Αθήνα ως «εκπρόσωπος της τρόικα», και πως η τριμερής φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την αξιολόγηση της προόδου που καταγράφει η Αθήνα στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η μακροχρόνια προοπτική για την Ελλάδα θα καθοριστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 22-23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στρέφοντας το βλέμμα της στην ανάπτυξη και την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ σχολίασε πως «φυσικά πρέπει να υπάρχει έναυσμα για ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι η το Βερολίνο επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία καθώς «είμαστε εταίροι, είμαστε φίλοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε πως η Γερμανίας θα στηρίξει «οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να δώσουμε πρόσβαση στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» αλλά και την τράπεζα KfW, μία δημόσια γερμανική τράπεζα που λειτουργεί πρωτίστως ως ίδρυμα διατραπεζικού δανεισμού.
Πηγή: skai.gr