Δηλώσεις Σαμαρά: Η επίσκεψη Μέρκελ «σπάει» τη διεθνή απομόνωση της χώρας

«Σήμερα υποδεχτήκαμε μία φίλη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


Όπως είπε, στις συνομιλίες των δύο πλευρών υπήρχε κατανόηση και αλληλεγγύη και πνεύμα συνεργασίας. Μάλιστα, τόνισε, δόθηκε η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και το ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως δήλωσε στην Άγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεπεράσει την κρίση, αλλά αυτό προϋποθέτει να βγει από την ύφεση και την ανεργία που παραλύουν την οικονομία της.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό είναι να παραμείνει στο ευρώ και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι προτεραιότητα και όχι μόνο υποχρέωση.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι τόνισε στην κα. Μέρκελ ότι ο λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Υπογράμμισε ότι ο λαός δε ζητάει χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του το ταχύτατο δυνατόν. Σημείωσε ότι η κα. Μέρκελ έδειξε σεβασμό και κατανόηση στις θυσίες του λαού και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και η εικόνα της στο εξωτερικό, όπως και η αξιοπιστία της έχουν βελτιωθεί και αυτό το αποδεικνύει η επίσκεψη της καγκελαρίου.

Είπε ακόμα ότι οι δύο πλευρές (Ελλάδα – Γερμανία) αποφάσισαν πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας, όπως στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από τη γερμανική τεχνική και επενδυτική βοήθεια», είπε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε η κα. Μέρκελ εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του λαού.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είπε στην καγκελάριο ότι σε σύντομο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα καταγραφεί ως επιτυχία της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι θεωρεί δεδομένο πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, ενωμένοι κάτω από το κοινό νόμισμα θα θελήσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και θα αναγνωρίσουν τις θυσίες του λαού και θα αναγνωρίσουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που καθημερινά πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους.

«Είμαι βέβαιος ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα θελήσουν να βοηθήσουν μία χώρα που αναγνωρίζουν ότι καταβάλει προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο μοναδικός εχθρός για τη χώρα είναι η ύφεση, πρόσθεσε, και ο στόχος μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποδεικνύει ότι σπάμε μία διεθνή απομόνωση της χώρας, δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση «δεν είναι πλέον χαμένη υπόθεση».

«Προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα, θα τα καταφέρουμε και θα το κάνουμε», τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμη κυρίως διαρθρωτικά μέτρα να ληφθούν.

Πηγή: skai.gr