ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Σ. Ζάιμπερτ: Παρέπεμψε στη συνέντευξη τύπου Μέρκελ Σαμαρά για το ζήτημα της επιμήκυνσης

Στην συνέντευξη τύπου παρέπεμψε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν η κ. Μέρκελ θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του δευτέρου δανειακού πακέτου. Σε αυτήν την συνέντευξη θα ανακοινωθούν πιθανώς συγκεκριμένα σχέδια και προγράμματα που θα καταθέσει η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα ομόλογο της.

Quo vadis Εuropa?

 
Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ θέλει να εκφράσει την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα να της υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις της. Η καγκελάριος αναμένει εποικοδομητικές συζητήσεις.

Έναν ενδιάμεσο απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου θα κάνει στην Αθήνα η καγκελάριος κατά την επίσκεψή της. Μιλώντας προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Bundestag και τα περιφερειακά κοινοβούλια, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θέλει να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για τις επικείμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και αυτά που έχουν μέχρι τώρα επιτευχθεί. «Καλή οικονομική διαχείριση και αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος συνδυασμός», επισήμανε χαρακτηριστικά η καγκελάριος για να προσθέσει ότι χαίρεται για την επίσκεψή της και «αναμένει εποικοδομητικές και φιλικές συνομιλίες».

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καιροί δεν είναι εύκολοι για τη Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν συμφωνίες με την Ελλάδα και το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους. Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο ότι η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. Το εάν θα εκταμιευθεί ή όχι η επόμενη δόση θα κριθεί από την έκθεση της τριμερούς, είπε ο κ. Σόιμπλε και διευκρίνισε: «Εάν η τρόικα αναφέρει ότι εκτελούνται οι υποχρεώσεις του δευτέρου προγράμματος τότε αυτό σημαίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα κριθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα».

H Μέρκελ δεν προκαταλαμβάνει την Τρόικα

Στη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απαντούσε για περισσότερη από μισή ώρα σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος θα συναντήσει τους κκ. Σαμαρά και Παπούλια και από κοινού με τον έλληνα πρωθυπουργό, Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες, ενώ θα δώσει και συνέντευξη τύπου. Σε αυτήν παρέπεμψε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε αν η κ. Μέρκελ θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων του δευτέρου δανειακού πακέτου. Σε αυτήν την συνέντευξη θα ανακοινωθούν πιθανώς συγκεκριμένα σχέδια και προγράμματα που θα καταθέσει η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα ομόλογο της.

"Με την επίσκεψή της, η καγκελάριος δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση τα όσα θα αναφέρει η Τρόικα στην τελική της έκθεση", όπως είπε.

Δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης ο κ. Ζάιμπερτ είπε: η καγκελάριος επισκέπτεται ευχαρίστως την Ελλάδα, ό,τι έχει εφαρμοστεί ως σήμερα έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και η καγκελάριος θα μιλήσει καθαρά για αυτά που θα πρέπει ακόμη να γίνουν. Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι η επίσκεψη είναι δείγμα των “στενών σχέσεων με την κυβέρνηση Σαμαρά.”

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Σόιμπλε που άφηναν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές μάλλον το 2020 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται στο Μεμοράντουμ, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο κείμενο του μνημονίου, όπου η εκδοχή του κ. Σόιμπλε περιγράφεται ως ένα πιθανό “ρίσκο”.

Για την ξενοφοβία

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα ξενοφοβίας στην Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται από την πρεσβεία στην Αθήνα για το σχετικό πρόβλημα και τη σχετική νομοθεσία. Για τη γερμανική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία “κάθε είδους ξενοφοβίας, διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων ξένης καταγωγής και οπωσδήποτε έκτροπα εναντίον τους.”

Ενώ δεν μπόρεσε να απαντήσει αν το θέμα της ξενοφοβίας θα αποτελέσει θέμα της αυριανής ατζέντας, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το θεώρησε σχεδόν δεδομένο ότι θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας και οι πιθανοί κίνδυνοι για την Ελλάδα σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης σε αυτή την χώρα.

Αλληλεγγύη, αλλά όχι χρήματα

Για την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα μίλησε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB-Inforadio ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς αν η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει στις αποσκευές τις και νέες οικονομικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφής:

"Εφόσον έχουν υλοποιηθεί αυτές οι δεσμεύσεις, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση, μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου"

«Όχι, αυτό δεν είναι άλλωστε το αντικείμενό της. Περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας, αυτή είναι μία κοινή αποστολή τριών ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων, που πρόκειται να εξετάσουν αν η Ελλάδα υλοποιεί τις προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας. Εφόσον έχουν υλοποιηθεί αυτές οι δεσμεύσεις, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση, μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου. (…) Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να οικοδομήσει μία ισχυρή διοίκηση, μία ισχυρή οικονομία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει η Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια. Η χορήγηση οποιασδήποτε βοήθειας σε ένα βαρέλι δίχως πάτο είναι μάταιη».

Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, η διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του κοινού νομίσματος μοιάζει να είναι μία πολιτική απόφαση. Ο Β. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ωστόσο επ’ αυτού ότι «δεν μπορεί να ασκεί κανείς πολιτική κόντρα στην οικονομική πραγματικότητα, κόντρα στους αριθμούς. Αυτή είναι μία λανθασμένη πολιτική αντίληψη. Σε πολλές συζητήσεις αυτό το ζήτημα κατανοείται με λάθος τρόπο».

Πολύ αργά η επίσκεψη Μέρκελ

Η τελευταία επίσκεψη της Ά. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν το 2007, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή. Από τότε η κρίση στη χώρα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Η γερμανική αντιπολίτευση επιρρίπτει στην καγκελάριο ότι μεταβαίνει στην Ελλάδα πολύ αργά. Ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για ζητήματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας σήμερα στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD εκτιμά ότι «εμφανίζεται εκεί με 4 χρόνια καθυστέρηση. Η καγκελάριος βρέθηκε τελευταία φορά στη πρωταγωνίστρια χώρα της κρίσης το 2007. Η κρίση διαρκεί από το 2009 και το να δίνει μονάχα συμβουλές από το γραφείο της, προκαλεί κακή εντύπωση».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ επέμεινε στην αναγκαιότητα αναπτυξιακής τόνωσης της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα δεν θα έχει καμία δυνατότητα να μας επιστρέψει τα χρήματα που μας χρωστά αν η οικονομία δεν ξαναρχίσει να κινείται. Έτσι λοιπόν η τόνωση της ανάπτυξης είναι ένα αποφασιστικό σημείο», υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας, τέλος, ότι η διαρκής επιμονή στην πολιτική λιτότητας βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση.
 
«Πρόσω ολοταχώς» για την ψήφο των αποδήμων βάζει η κυβέρνηση
Στόχος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ρύθµιση να περάσει µε την απαιτούµενη πλειοψηφία των 200...
25.08.2019, 18:09
Μητσοτάκης: Απόλυτη εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου και μεταρρυθμίσεων
Η άμεση προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα, και του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου...
25.08.2019, 15:18
«Αγριεύει το κλίμα» κυβέρνησης - Τσίπρα για Αμαζόνιο και κλιματική αλλαγή
Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας δεν “άκουσε τίποτα”, λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του...
24.08.2019, 16:38
Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για Ελληνικό εκτός απροόπτου
Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξή του μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδοτικών...
24.08.2019, 14:42
Βουλή:Η τριάδα που προκρίθηκε για το αξίωμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Βασίλης Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Δήμητρα Δασούλα συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στη Διάσκεψη...
23.08.2019, 17:17
Κυβέρνηση: Διασφαλίζεται η πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων
«Την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών διασφαλίζει πλέον η κυβέρνηση καταθέτοντας στη...
23.08.2019, 17:14
Συνάντηση Μενδώνη με το νέο ΔΣ του ΤΑΠΑ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας...
23.08.2019, 16:10
Ανακοίνωση καγκελαρίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές
23.08.2019, 14:46
Την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ στον Πόρο ζητά βουλευτής της ΝΔ
Στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος με το ελικόπτερο στο νησί, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ερωτά τον...
23.08.2019, 14:05
Κυρίτσης για Μάτι: Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που καθάρισαν οικόπεδο
"Πήγε ο πρωθυπουργός να πάρει τα credits… Πολλά συγχαρητήρια, 20 λεπτά μίλαγαν για πώς μάζεψαν τα κλαδιά"
23.08.2019, 13:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.