Βρετανία: Το ρίσκο και οι λόγοι της επίσκεψης Μέρκελ

Με εκφράσεις όπως «επίσκεψη στο λάκκο των λεόντων» και «ρίσκο για όλες τις πλευρές» σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το ταξίδι της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Το BBC προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λάβουν τη μορφή εκτεταμένων επεισοδίων που θα προκαλέσουν χάος στην Αθήνα, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν τα επιχειρήματα όσων στη Γερμανία θεωρούν πως η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση. Για την ίδια την καγκελάριο υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις μεταξύ αυτών κυρίως στη γερμανική δεξιά που υποστηρίζουν ότι πλέον η ευρωζώνη είναι ένας μηχανισμός μεταφοράς κεφαλαίων από το Βερολίνο στο νότο της νομισματικής ένωσης.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται πάντως είναι γιατί η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε αυτή τη στιγμή για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι αναλυτές στη Βρετανία συμφωνούν ότι παρά τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν στο Βερολίνο για τον Αντώνη Σαμαρά, αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ο «λιγότερο κακός ηγέτης για την Ελλάδα». Με την επίσκεψή της η κα. Μέρκελ ελπίζει ότι θα τον στηρίξει πολιτικά, αν και με δεδομένη την αντιπάθεια των Ελλήνων πολιτών για τη Γερμανία καγκελάριο ίσως η στήριξη αυτή να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Αναλυτές του Σίτι και Γερμανοί σχολιαστές που παρακολουθούν την κρίση στην ευρωζώνη από το Λονδίνο τονίζουν ότι όπως κάθε πολιτικός έτσι και η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να προβαίνει σε μία τόσο σημαντική πολιτική κίνηση χωρίς να έχει το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της.

Ο αναλυτής της JP Morgan,
Άλεξ Γουάιτ συνοψίζει αυτή την άποψη ως εξής: η Άνγκελα Μέρκελ θέλει πρώτον να στείλει ένα μήνυμα στους κυβερνητικούς της εταίρους, αλλά και σε στελέχη του δικού της κόμματος που το καλοκαίρι μιλούσαν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα για ελληνική έξοδο από το ευρώ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθαρίζει με την επίσκεψή της ότι έχει αποφασίσει πως θέλει τη χώρα εντός ευρωζώνης. Κατά δεύτερο, η επίσκεψη συνιστά και μία απάντηση στους Σοσιαλδημοκράτες της γερμανικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης τους Πέερ Στάινμπρουκ πρόσφατα κατηγόρησε την κα. Μέρκελ ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με το κόστος της διάσωσης για τους Γερμανούς και τις συνέπειές της για τους πολίτες της Ευρώπης. Ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους η καγκελάριος προλαμβάνει τις κατηγορίες των πολιτικών της αντιπάλων ότι δεν ενδιαφέρθηκε αρκετά για τις λεπτομέρειες του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος και ότι δεν ανησύχησε επαρκώς για τις επιπτώσεις των μέτρων στη ζωή των Ελλήνων.

Εκτενής είναι η αναφορά των βρετανικών εφημερίδων και στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, με τους Τάιμς να χαρακτηρίζουν την «επιχείρηση Άνγκελα» ως μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο