Κλείσιμο

Ο ευρωπαϊκός Νότος συσπειρώνεται

Τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου θέλησαν να θυμίσουν από τη Μάλτα, όπου συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Tην Παρασκευή στη Μάλτα, Ισπανία, Γαλλία Ιταλία και Πορτογαλία δια των πρωθυπουργών τους διαμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια και αναμένουν πολλά από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην «Τραπεζική Ένωση».

«Στους κόλπους των εταίρων της Ευρωζώνης υπάρχουν αρκετές πιέσεις σχετικά με το αν η οικονομική βοήθεια προς τις τράπεζες θα βαρύνει το ισπανικό έλλειμμα» υποστήριζε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μαδρίτη. Όπου «πιέσεις» βλέπε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, οι οποίες βλέπουν να πηγαίνει μακριά η βαλίτσα της δημιουργίας ενός και μοναδικού ανεξάρτητου ευρωπαϊκού φορέα που θα άρχιζε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2013 και θα ήλεγχε αποκλειστικά τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Καλύτερους όρους αναζητά ο Ραχόι

Αυτή ακριβώς τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου θέλησαν να θυμίσουν από τη Μάλτα όπου συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας προς κάθε κατεύθυνση. Περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαίο ηγέτη ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιθυμεί διακαώς η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών να γίνεται απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το έλλειμμα της χώρας του. «Αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται» επισήμανε ο Μαριανό Ραχόι ο οποίος αναζητά τους καλύτερους όρους για την Ισπανία την ώρα που θα υπογράφει το memorandum την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στη Μαδρίτη, οι προειδοποιήσεις για την πορεία του ισπανικού ελλείμματος ήταν σαφείς από την πλευρά του Διοικητής της Τράπεζας Ισπανίας Λουίς Μαρία Λίντε: «Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι απόκλισης του στόχου για το έλλειμμα εφέτος» και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων από την ισπανική κυβέρνηση. Ωστόσο, κατέληξε ότι: «Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος, ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, τότε, το 2014, η Ισπανία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Πηγή: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη - Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος