Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σε εξέταση μαρτύρων προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν διατάξει για τη "λίστα Λαγκάρντ" με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην ελβετική τράπεζας Hsbc.

Οι εισαγγελείς διερευνούν εάν η λίστα με τους καταθέτες έχει διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ και αν νομίμως έχουν υπάρξει ενέργειες για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι είχε παραδώσει στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη λίστα που του είχε δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «όποιο υλικό του είχε δοθεί ατύπως από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτη και όπως ακριβώς του δόθηκε, βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα τείνει να εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Ο κ. Διώτης, μιλώντας στον Βήμα Fm, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».

«Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί» κατέληξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε του έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. «Ουδέποτε και από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

Την άμεση κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Πηγή: skai.gr