ΠΑΣΟΚ: Η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ (upd2)

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στη συνάντηση του Μαξίμου ΕΔΩ

Επιπλέον μέτρα
2 δισ. -πέραν των 11,5 δισ. ευρώ- ζητά η τρόικα σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ο κ. Στουρνάρας πρότεινε αυτά τα 2 δισ. να βρεθούν από «κεφαλικό φόρο» 150 ευρώ σε κάθε κάτοχο ακινήτου που ενοικιάζει. Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία 9 με 9,5 δισ. ευρώ με την τρόικα.

Την ανάγκη η κυβέρνηση να πάει στη Σύνοδο του Εurogroup του Οκτωβρίου με τα μέτρα συμφωνημένα και ψηφισμένα από το Κοινοβούλιο επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Ιπποκράτους μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου.

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα - δεν έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο.(...) Πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα στο Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για κλιμάκωση των μέτρων σε δυο φάσεις, σε δυο διετίες έτσι ώστε αν καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της πρώτης διετίας να μη χρειαστούν να ληφθούν τα μέτρα της επόμενης διετίας. «Υπάρχει συμφωνία για 8.5 δισ. ευρώ υπολείπονται 3 δισ. ευρώ» δήλωσε για τα μέτρα.

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, προσθέτοντας ότι «αρχικά είχαμε 6,5 δισ. από μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, και 5 δισ. από τη λειτουργία του κράτους. Η ισορροπία του πακέτου των μέτρων έχει ήδη διαταραχθεί».

«Όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο αγωνιζόμαστε ώστε το πακέτο αυτό να είναι το τελευταίο και να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα» σημείωσε. Εκτίμησε δε, ότι μπορούν να υπάρξουν περισσότερα φορολογικά έσοδα, όχι μόνο τα 2 δισ. από μισθωτούς – συνταξιούχους, αλλά όπου υπάρχει φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της στάσης του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «δεν έγινε δεκτή στην πράξη η πρότασή μου για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα είχαμε τότε συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις φάσεις, (...) αλλά όταν λένε τελευταία στιγμή ‘ελάτε στις διαπραγματεύσεις’, δεν το εννοούν, το λένε αργά και άκομψα.». Για τα ισοδύναμα μέτρα είπε ότι απέτυχαν και δε θέλει να τα σχολιάσει.

Μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα,

Για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρίμερη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου στην οποία έλαβε μέρος.
Πηγή: skai.gr