ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Σόιμπλε στην Καθημερινή της Κυριακής

Της απεσταλμένης μας στο Ποτσνταμ Ξένιας Kουναλάκη|Μια απροσδόκητη πλην βραχύβια ασυλία από το Βερολίνο, μέχρις ότου συνταχθεί η έκθεση της τρόικας, έχει εξασφαλίσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Μια απροσδόκητη πλην βραχύβια ασυλία από το Βερολίνο, μέχρις ότου συνταχθεί η έκθεση της τρόικας, έχει εξασφαλίσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση έως ότου δει τα πρώτα δείγματα γραφής του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

«Πιστεύετε ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη;», ήταν η ερώτηση της «Κ» προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρέστη την περασμένη Πέμπτη στην τελετή απονομής του βραβείου Μ100 του συνεδρίου ΜΜΕ Sanssouci Colloquium 2012 στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο Πότσνταμ της Γερμανίας. «Αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, φυσικά», ήταν η απάντησή του. «Εσείς είστε αισιόδοξος ότι θα το πράξει;» «Είμαι πάντα αισιόδοξος», αποκρίθηκε χαμογελώντας. «Οσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα μία πίστωση χρόνου;» «Μου θέτετε ένα ζήτημα που ούτε ο πρωθυπουργός σας δεν έθεσε κατά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι. Γιατί ήξερε την απάντηση: Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», απάντησε αυστηρά. «Ναι, αλλά εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός, είμαι δημοσιογράφος, οπότε μπορώ να σας ρωτήσω».

Οχι τρίτο πακέτο

Από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εγκωμιάζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μέχρι τους Γερμανούς δημοσιογράφους, η αλλαγή κλίματος στη Γερμανία είναι σαφής. Ολοι, πάντως, του Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου, θεωρούν ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αδύνατο να περάσει από τη γερμανική Βουλή. «Θα γίνει εξέγερση», προβλέπει ο δημοσιογράφος Κλέμενς Βέργκιν από την εφημερίδα Welt, ο οποίος θεωρεί ότι και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε μια όσο το δυνατόν πιο θετική έκθεση της τρόικας για να μπορέσει να δικαιολογήσει στη γερμανική κοινή γνώμη τυχόν παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά.

Ο Κλάους Τέπφερ, παλαίμαχο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, πρώην υπουργός επί Καγκελαρίας Κολ και παρ’ ολίγον αντικαταστάτης του Κρίστιαν Βουλφ στην προεδρία της Γερμανίας, θεωρεί ότι η Αγκελα Μέρκελ εργάζεται με συνέπεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Σε ερώτηση της «Κ» αν θεωρεί λάθος την ένταξη της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα, διστάζει κάπως να απαντήσει. «Ισως θα έπρεπε να περιμένουμε λίγο περισσότερο έως ότου εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις η χώρα σας», λέει, αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι η μανία με τις υποθέσεις εργασίας «τι θα γινόταν αν...» δεν έχει πλέον νόημα. «Το ζητούμενο είναι αυτήν τη στιγμή όχι μόνο να μη συρρικνωθεί η Ευρωζώνη, αλλά να επεκταθεί και να ενισχυθεί», επισημαίνει. «Δεν πιστεύετε ότι έχει ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός στη Γερμανία;», του επισημαίνουμε. «Κοιτάξτε, αν η πολιτική διαμορφωνόταν αποκλειστικά από την κοινή γνώμη, θα κάναμε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων καγκελαρίους. Πολλές φορές υπάρχει μια σαφής θέση της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά οι πολιτικοί δεν τους ρωτούν για να προχωρήσουν σε κάθε τους ενέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία», καταλήγει.

Διαφορετικές απόψεις


Δε συμφωνούν όλοι με την άποψή του για την πολιτική της κ. Μέρκελ. «Δεν κάνει τίποτα γιατί ξέρει ότι όσο λιγότερο εμφανίζεται και ασκεί πολιτική, τόσο περισσότερο αγαπητή γίνεται στον κόσμο», λέει με δηλητηριώδη ειρωνεία διευθύνων σύμβουλος εταιρείας μετάλλου.

Υπάρχει, λοιπόν, αποκρυσταλλωμένη άποψη στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Ελλάδας; Οχι, είναι το συμπέρασμα από τις συζητήσεις με διάφορους πολιτικούς και παράγοντες της γερμανικής δημοσιογραφικής και επιχειρηματικής ελίτ, αν και είναι σαφές ότι ακόμη και η συζήτηση περί Grexit έχει παγώσει προς το παρόν. Η ηπιότερη πολιτική της κυβέρνησης αντανακλάται και στα ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία κατά της χώρας μας. Στέλεχος της ιστοσελίδας της Bild γελάει όταν τον ρωτάμε αν η εφημερίδα του επηρεάζει την καγκελάριο. «Ξέρω ότι μας διαβάζει καθημερινά», λέει...
 
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής
Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.
22.05.2013, 10:45
Αλαβάνος: Η έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε πρόκληση για την Ευρώπη
22.05.2013, 09:25
Η λίστα Λαγκάρντ διαβιβάστηκε επισήμως από το Παρίσι - μπορούσε να αξιοποιηθεί
H Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα να καλέσει ενώπιον της, πιθανότατα την Πέμπτη, τους πρώην υπουργ…
21.05.2013, 23:24
Νομοπαρασκευαστική: Συνταγματικό, αλλά χρήζει αλλαγών το αντιρατσιστικό
Τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν διαπίστωσαν με μια πρώτη ανάγνωση αν…
21.05.2013, 22:11
Ανησυχία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εκφράζει το ΚΚΕ
«Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση…
21.05.2013, 20:41
ΠΑΣΟΚ: Άμεση ψήφιση του αντιρατσιστικού – δεν υποχωρούμε σε ρατσιστικούς κύκλους
«Το περιεχόμενο του νόμου υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση …
21.05.2013, 20:03
Βουλή: Πύλη ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων τοποθέτησε ο Μεϊμαράκης
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ε. Μεϊμαράκης ενδέχεται να μιλήσει τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια του σώματος, γ…
21.05.2013, 19:40
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις Σαμαρά
«Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν πολεμάει την ανεργία, όπως υποκριτικά δηλώνει, αλλά, αντιθέτως, την διογκώνει, αφή…
21.05.2013, 17:57
Σε ενέργεια και φορολογική πολιτική θα εστιάσει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής
Στην ενέργεια και στη φορολογική πολιτική θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Μαΐου, στο πλαίσιο των προσπα…
21.05.2013, 17:44
Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής της Βουλής στην άρση ασυλίας Κανέλλη – Δούρου
Από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
21.05.2013, 16:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked