Εφικτό χαρακτηρίζει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ το στόχο των 19 δισ.

Με ψήφους 9 υπέρ και 6 κατα ,σε σύνολο 15 παρόντων, διατυπώθηκε η γνώμη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής για τον διορισμό του Τάκη Αθανασόπουλου ως Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Γιάννη Εμίρη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο διορισμός του θα μπορεί να προσβληθεί επειδή δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 2/3 και κατά συνέπεια θα μπορούν να προσβάλλονται και οι πράξεις που θα κάνει το ταμείο. Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε και ανέγνωσε στα μέλη της επιτροπής, ομόφωνη έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου που ανέφερε ότι η Βουλή σε αντίστοιχες περιπτώσεις απλώς γνωμοδοτεί και τον διορισμό τον κάνει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή ΔΕΚΟ κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι ο στόχος των 19 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο. Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη λέξη ξεπούλημα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για τις αποκρατικοποιήσεις και τόνισε ότι λιμάνια και αεροδρόμια δεν πρόκειται να πουληθούν αλλά μόνο να εκχωρηθούν για αξιοποίηση. Ο κ. Αθανασόπουλος καταθέτοντας ένα περίγραμμα των σχεδίων του ανέφερε ότι για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα ακολουθηθεί ο δρόμος των μετοχών αλλά τι αξία έχει το περιουσιακό στοιχείο για αυτόν που θα το αναλάβει.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι μέσο μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά έχουν και αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα ενώ εμμέσως έστειλε μήνυμα στους Υπουργούς συναδέρφους τους για επιτάχυνση του έργου τους και αφού σημείωσε ότι η ακινησία είναι εχθρός τόνισε ότι «οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους όπλα αρκεί να μην φοβούνται πολιτικό κόστος».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου