«Καυτό» φθινόπωρο από τις αντιδράσεις για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Μειώσεις από 6% έως 25% προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ και δικαστικών, ενώ άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Οικονομικών.

Στους ένστολους οι μειώσεις αναμένεται να είναι από 6% έως 7,5% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και 12% από το νέο έτος. Στους πανεπιστημιακούς οι περικοπές θα είναι κατά μέσο όρο 17%, για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση των αποδοχών που μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 13% ενώ για τους δικαστικούς οι περικοπές θα φτάσουν το 25%.

Σε κινητοποιήσεις εντός της εξεταστικής περιόδου προσανατολίζεται η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία θα συνεδριάσει σημερα για το θέμα.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρουν ότι στο πακέτο των μέτρων έχουν εγγραφεί 360 εκ. ευρώ ως όφελος από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

«Άναυδοι παρακολουθήσαμε να μας ανακοινώνουν τα νέα μέτρα» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Δριβάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και τόνισε ότι οι μειώσεις που έχουν μέχρι τώρα υποστεί, είναι στο 40% και με τα νέα μέτρα οι μισθοί τους θα πέσουν άλλο ένα 20%. Ο κ. Δριβάκος είπε ακόμα ότι οι λιμενικοί έχουν ειδικό μισθολόγιο με την αρνητική έννοια του όρου και σημείωσε ότι εμμένουν σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι δε θα γίνουν περικοπές. Τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των ενστόλων ξεκινούν την Πέμπτη από το Καλλιμάρμαρο, συνεχίζονται το Σάββατο στο Λευκό Πύργο και έπεται συνέχεια.

Από την πλευρά του ο Κομνηνός Μαντάς, πρόεδρος της ΔΟΕ, σημείωσε ότι το χειμώνα τα σχολεία θα κλείσουν, όχι επειδή τα κλείνουν οι δάσκαλοι, αλλά λόγω έλλειψης θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος και τόνισε ότι τα κενά των εκπαιδευτικών είναι χιλιάδες. Παράλληλα, είπε ότι τα σχολεία τα κλείνουν οι πολιτικές που διαλύουν την Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι οι δάσκαλοι προγραμματίζουν απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τον αγιασμό, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Φόρσω Σταυράκη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ – ΔΟΥ, τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για κινητοποιήσεις, καθώς πρόκειται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι ο κλάδος τους έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, που ξεπερνούν το 50%.

Τέλος, ο Νίκος Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος, καθώς πληρώνουν πολλούς φόρους για χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Πηγή: skai.gr