«Βαρύ» το πακέτο των μέτρων. Επί ποδός ένστολοι και δικαστικοί. Μεγάλα θύματα οι συνταξιούχοι

Βαραίνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα όσο πλησιάζουν οι μέρες για την οριστικοποίηση του πακέτο περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, με τις επαγγελματικές ομάδες που θίγονται από τα νέα μέτρα να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Οι ένστολοι πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής πορεία στο κέντρο της Αθήνας και το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

«Το στοίχημα για εμάς είναι να υπάρξει ασφάλεια στη χώρα. Αν αυτό δεν συμβεί, με τις περικοπές που θα υποστούμε, τότε την ευθύνη θα την έχουν κυρίαρχα οι ίδιοι. Ούτε η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ούτε ασφάλεια στη χώρα θα υπάρχει», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος.

Την μεγαλύτερη αίσθηση όμως, αλλά και τον τόνο στο στράτευμα έδωσε το Tweet του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου. «Παρόλο που η δυσκολία της φρουράς που υπηρετεί κάποιος ή/και η επικινδυνότητα μπορεί να διαφέρουν, στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ΟΛΟΙ μάχιμοι», γράφει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ζητώντας να μην προστατευθούν οι μισθοί μόνο όσων έχουν επικίνδυνες υπηρεσίες, αλλά να διαφυλαχθούν όλοι ανεξαιρέτως.

Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε το με τον Πρωθυπουργό για το θέμα των ειδικών μισθολογίων. Ανακοινώσεις δεν έγιναν, φαίνεται όμως ότι το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για να αναλάβει η εκκλησία μέρος της πληρωμής των μισθών των ιερέων δεν θα προχωρήσει, ενώ οι μισθοί των αρχιερέων που περνούν μέσα από ειδικά μισθολόγια τελικά δε θα αποφύγουν τις περικοπές. Ο κύριος Ιερώνυμος πάντως ζήτησε να απελευθερωθεί η δεσμευμένη -από το κράτος- περιουσία της εκκλησίας, προκειμένου τα έσοδα από αυτή να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικές δράσεις.

Κινητοποιήσεις τέλος αποφάσισαν και οι δικαστικοί, καλώντας σε συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια στις 5 και 17 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλα θύματα οι συνταξιούχοι

Τα μεγαλύτερα βάρη του νέου πακέτου όμως καλούνται να υποστούν οι συνταξιούχοι και μάλιστα όσο χαμηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΓΑ οι συντάξεις σήμερα δίνουν στους δικαιούχους εισόδημα 5.120€ το χρόνο. Αν η σύνταξη μειωθεί τελικά κατά 30 ευρώ το μήνα, η απώλεια θα φτάσει συνολικά το 7%, ενώ και με την κατάργηση των δώρων η απώλεια
θα φτάσει το 15,6%.

Αλλά και με την χαμηλότερη σύνταξη του ΙΚΑ των 486 ευρώ, η απώλεια των δώρων θα σημάνει μείωση εισοδημάτων κατά 12% το χρόνο.

Μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος με 1.300 ευρώ κύρια και επικουρική, από τα 16.400 ευρώ το χρόνο, χωρίς δώρο και με μείωση 2%, χάνει 1.112 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 6,8%.

Αν κάποιος παίρνει σύνταξη 1.700 € το μήνα, τότε από τα 21.200 ευρώ το χρόνο πέφτει στα 19.380. Χάνει δηλαδή 1.820 ευρώ, η 8,6%.

Το οικογενειακό επίδομα

Στο στόχαστρο και όσοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα. Σήμερα δικαιούνται 700 ευρώ το χρόνο για 3 παιδιά και 844 για τέσσερα. Σε περίπτωση που το εισόδημα του νοικοκυριού είναι κάτω από 10.000 ευρώ, τα επιδόματα αυτά θα δίνονται ολόκληρα. Αν ξεπερνά τις 10.000 και μέχρι τις 20.000 ευρώ τα χρήματα θα δίνονται κατά τα 2/3. Έτσι για 3 παιδιά το επίδομα πέφτει στα 466 ευρώ και για 4 παιδιά στα 562 ευρώ το χρόνο.

Τέλος για εισοδήματα έως 30.000 δίνεται το 1/4, δηλαδή για 3 παιδιά 233 ευρώ το χρόνο και για 4, 281. Για υψηλότερα εισοδήματα δεν θα καταβάλλεται πια κανένα επίδομα.

Τα ΑΜΕΑ

Μεγάλες μειώσεις όμως θα υποστούν και τα άτομα με αναπηρία. Από τα 313 ευρώ που εισπράττουν κάθε μήνα αναμένεται να πέσουν στα 230€, χάνοντας 26,5%, και γυρίζοντας εισοδηματικά περίπου τρία χρόνια πίσω στο 2009.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός