Γ. Βρούτσης: Η προσαρμογή στις συντάξεις θα γίνει – μηχανισμός για τις πλασματικές

«Ο αριθμός των πλασματικών συντάξεων που δίνονται δεν μπορεί να προσδιοριστεί», αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ποινές όχι μόνον για τους όσους λάμβαναν παράνομα επιδόματα ή συντάξεις αλλά και για τους γιατρούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που διευκόλυναν αυτές τις πρακτικές.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο τέταρτο κατά σειρά ταμείο που ελέγχθηκε, τον ΟΑΕΕ, από τους 230.000 περίπου ασφαλισμένους οι 6.133 δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η δημοσιονομική προσαρμογή τους πρέπει να εκτελεσθεί, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Σημείωσε μάλιστα πως δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 583 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει 1.400 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη. Τόνισε δε ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και το ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης σχολίασε πως θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που δίνονταν τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα πολυτέκνων.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως θα έχει στη διάθεσή του την κοστολογημένη λίστα με τα μέτρα που χρειάζονται για την εξεύρεση των 5 δισ. ευρώ που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας έως την Παρασκευή ή το αργότερα τη Δευτέρα.
Πηγή: Επιμέλεια: Ζηνοβία Σαπουνά