Βενιζέλος - Κουβέλης: Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα το 2012

Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου που χάραξαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στόχος μας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης ερωτηθείς για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τις περικοπές και όχι συγκεκριμένα μέτρα.

Στο μεταξύ, ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2012, τόνισαν στις δηλώσεις τους λίγο μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα με τον μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας και ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «θα ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, ώστε να δείξουμε την αξιοπιστία μας προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όπως είπε, σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται και οι αποκρατικοποιήσεις και γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών και του κυβερνητικού επιτελείου.

Είπε ακόμα, ότι πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην αγορά, με ρευστότητα και κλίμα εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει έναν άθλο και στο επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων και γνωστοποίησε ότι θα συγκροτηθεί τάχιστα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης έκανε γνωστό ότι για το τέλος ακίνητης περιουσίας, προωθείται η ανεύρεση μέτρων «για να ελαφρύνουμε τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας» και είπε ότι θα υπάρξει αριθμός δόσεων, που θα εκταθούν και πέρα του 2012 και θα φτάσουν το 2013.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι θα εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικό μισθολόγια και τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην περικοπή δημοσίων δαπανών και δεν πρέπει να αφορούν στο μισθολογικό κόστος.

Γνωστοποίησε επίσης ότι αναζητείται φόρμουλα για να μην επιβαρυνθούν όλα τα νοικοκυριά μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία, αλλά και να προωθηθεί ο έλεγχος της φοροδιαφυγής.

Επίσης, υπογράμμισε ότι συμφώνησαν πως πρέπει να αναζωογονηθεί η αγορά προκειμένου και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, «τα όσα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αφετηρία, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη της αναθεώρησης του μνημονίου, είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου προσαρμογής».



Πηγή: skai.gr