Ισπανία: Mέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ανακοίνωσε ο Ραχόι

Αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21% ανακοίνωσε μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα περικοπούν κατά 3,5 δισ. ευρώ οι προϋπολογισμοί των τοπικών περιφερειών. Θα πρέπει να μειώσουν τους τοπικούς αξιωματούχους κατά 30%.

Είπε επίσης πως σχεδιάζεται μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα περικόπτεται μετά το πέρας του εξαμήνου κατά περίπου 50% - 60% του βασικού μισθού, με στόχο να «ενθαρρυνθεί η ενεργή αναζήτηση εργασίας».

Επίσης, αναστέλλεται ως το 2014 το δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Συνολικά, πρέπει να γίνουν 65.δισ. ευρώ περικοπές στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κ. Ραχόι τόνισε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι το μέλλον της χώρας κινδυνεύει εξαιτίας της ύφεσης, του διογκωμένου ελλείμματος και της ανησυχίας των επενδυτών για τη δυνατότητα της Ισπανίας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την εκταμίευση εντός του Ιουλίου 30 δισ. για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 100. δισ. ευρώ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Πηγή: skai.gr