Η Άγκελα Μέρκελ ελπίζει σε καλή συνεργασία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, η 'Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα για μια καλή συνεργασία. Κάλεσε μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά να την επισκεφθεί στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε χαιρέτισε τη γρήγορη συμφωνία που επετεύχθη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό δείχνει, όπως είπε, ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Αθήνα αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Με τον προεκλογικό αγώνα και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις χάθηκε πολύτιμος χρόνος και γι΄ αυτό είναι τώρα πολύ σημαντικό να συνεχιστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της χώρας, συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Ορκωμοσία αστραπή»

Η ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Αντώνη Σαμαρά έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Για ορκωμοσία αστραπή κάνει λόγο η Bild. Ξαφνικά όλα κυλούν γρήγορα και μέσα σε τρεις ημέρες η Ελλάδα απέκτησε κυβέρνηση, όπως σημειώνει. Νέα κυβέρνηση, παλιά προβλήματα, γράφει στην ιστοσελίδα του το Focus. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει απέναντί της μια ισχυρή αντιπολίτευση, σχολίαζε η ανταποκρίτρια της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. Όλα θα κριθούν από την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αισθανθούν ότι επιτέλους κάτι κινείται, είπε στην ανταπόκρισή της.

«Ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού: Η ελληνική κυβέρνηση αναγγέλλει αγώνα κατά του πακέτου λιτότητας. (…) Τα κόμματα θέλουν να σχηματίσουν μία ομάδα, που θα επαναδιαπραγματευθεί το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης» γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times.

«Συντηρητικοί και σοσιαλιστές ηγούνται της Ελλάδας» γράφει η Suddeutsche Zeitung προσθέτοντας ότι «επιτεύχθηκε: Τρεις μέρες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση».

Για «υπουργικό συμβούλιο ατολμίας» κάνει λόγο η αυστριακή Der Standard επισημαίνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στα μισά μέλη του συνασπισμού του. «Το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα ακολουθεί ο σχηματισμός μίας αδύναμης κυβέρνησης. Όποιος ήλπιζε σε μία σύγκλιση των Ελλήνων πολιτικών την ώρα της πιο βαθιάς κρίσης στη χώρα, απογοητεύτηκε ακόμη περισσότερο. Έλλειψη τόλμης και κομματική υστεροβουλία διακρίνει το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα» εκτιμά η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε παραχωρήσεις

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Αποφασίστηκε ο συνασπισμός των τριών. Ο Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας» Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι πρώτοι τόνοι που έρχονται από την Αθήνα δε μοιάζουν ενθαρρυντικοί. «Η νέα κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά θέλει πρωτίστως να παλέψει για την χαλάρωση των όρων λιτότητας. Σχεδόν έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτό είναι το μοναδικό προγραμματικό σημείο το οποίο σχεδιάζει ο συνασπισμός: να πετύχει παραχωρήσεις, να διαπραγματευθεί ελαφρύνσεις και να κάνει τους όρους ηπιότερους».

Για «επιτυχία στην Ελλάδα» κάνει λόγο η Hannoversche Allgemeine. «Οι σοσιαλιστές και η Δημοκρατική Αριστερά συμφώνησαν με τους συντηρητικούς. Το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Ο συντηρητικός Σαμαράς γίνεται πρωθυπουργός, ο Βενιζέλος καλύπτει τα νώτα του, ώστε να σώσει τώρα την Ελλάδα προ της συντριβής του ευρώ. Ο πιο δύσκολος ρόλος περιέρχεται στον υπουργό Οικονομικών».

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο Σαμαράς θέλει να αποσπάσει νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους. H απαιτούμενη αναπτυξιακή βοήθεια για την ελληνική οικονομία θα ήταν το μικρότερο πρόβλημα καθώς στην ΕΕ σκέφτονται επ’ αυτού έτσι κι αλλιώς. Ακόμη και η ελληνική επιθυμία για πρόωρη καταβολή ποσών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. θεωρείται υλοποιήσιμη. Δύσκολα είναι άλλα αιτήματα του συντηρητικού Έλληνα (πολιτικού). Δηλαδή η εξαγγελία του να αυξήσει και πάλι τις συντάξεις που περικόπηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις, να μειώσει και πάλι σταδιακά τον ΦΠΑ και να καταβάλλει το επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια αντί για το μέγιστο των 12 μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για όσο ο Σαμαράς δεν μπορεί να πει πως θέλει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, αναμένεται να τύχει μικρής στήριξης από τις Βρυξέλλες».
Πηγή: skai.gr