Habemus Guvernum!

Αίσιο τέλος στο θρίλερ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δόθηκε τελικά την Τετάρτη, μετά από αλλεπάλληλες ζημώσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών αλλά και σε επίπεδο κομματικών στελεχών.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει ότι έχει τη δεδηλωμένη και πήρε την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει στον τόπο σταθερότητα και ελπίδα.

«Εύχομαι καλή δύναμη στην κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσει» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε λίγο κ. Σαμαράς ορκίζεται πρωθυπουργός και πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μαξίμου.

Στις 19.00 ο νέος πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Πέμπτη τη χώρα στο Εurogroup.

Έως το βράδυ θα έχουν ρυθμιστεί τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Σε λίγο πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη ήταν την Τετάρτη και οι ζυμώσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να χαράξουν το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.

Η επαναφορά της μετενέργειας εν ισχύι και τα προβλήματα και η αλλαγή του νόμου για το μεταναστευτικό χώριζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αν και όπως φαίνεται τελικά βρέθηκε η "χρυσή τομή".

Στη σύσκεψη, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, έλαβαν μέρος οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης επέμενε ιδιαίτερα στο θέμα της μετενέργειας ενώ πέρασε η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ώστε να μη συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση πολιτικά στελέχη και πρώην υπουργοί του κόμματος. Παρόμοια απόφαση έλαβε και η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ την Τρίτη.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το βράδυ θα έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας.
Πηγή: skai.gr