FT: Ο όχι και τόσο ριζοσπάστης Τσίπρας και ο Σαμαράς που δεν εμπνέει

Μια πιο προσεκτική εξέταση των προτάσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα δύο κόμματα που προηγούνταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα επιχειρεί με ανταποκρίσεις του απεσταλμένος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στην Ελλάδα.

Ο Τζόσουα Τσάφιν σημειώνει ότι παρόλη την εικόνα του ριζοσπάστη πολιτικού για τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική του ενθαρρύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην προ κρίσης κατάσταση που οδήγησε τη χώρα στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας τη ρητορική του κ. Τσίπρα ο δημοσιογράφος επισημαίνει τον παρηγορητικό τόνο προς τους πολίτες και την απόδοση ευθυνών σε άλλους, ενώ προσθέτει ότι για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ η παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος ήταν ένας τρόπος απόκρουσης της κριτικής που δέχεται ότι λειτουργεί απλώς ως μεγάφωνο της λαϊκής οργής. Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο περισσότερο στη στάση του είναι η πρόθεση ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται αναγκαίες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας της χώρας, προσθέτει ο απεσταλμένος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του ηχούν όμορφα στα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων που πηδούν στη σωσίβια λέμβο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Νίκο Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος όπως σχολιάζεται έχει «μεταναστεύσει» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι η στάση του κ. Τσίπρα που καταδικάζει το μνημόνιο αλλά υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ ερμηνεύεται ως πρόθεση αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ενώ το χρήμα των δανείων θα συνεχίζει να εισρέει στη χώρα. Σε αυτό φαίνεται ελάχιστα να διαφέρει από την πολιτική της ΝΔ, γράφει ο συντάκτης. Καταλήγει σχολιάζοντας ότι οι λαϊκιστικές τάσεις του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι ήταν δεινός μελετητής της εποχής από την οποία διακηρύσσει ότι θέλει να απομακρύνει την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, δίνονται παραδείγματα πολιτών που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα όχι από πίστη στις ικανότητες του κ. Σαμαρά, για τον οποίο μία ψηφοφόρος χρησιμοποιεί βαρύ χαρακτηρισμό, αλλά επειδή φοβούνται την εναλλακτική λύση που συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς, προσθέτει ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας, δεν έχει χρόνο να αλλάξει την εικόνα του κόμματος που βαρύνεται «με τις αμαρτίες του παρελθόντος» και γι’ αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το φόβο των πολιτών για επιστροφή στη δραχμή, που όπως ο ίδιος λέει ευνοεί η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια στρατηγική ελάχιστα εμπνέει, σχολιάζει το άρθρο.

Ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης χαρακτηρίζει τις εκλογές της 6ης Μαΐου ως τις τελευταίες της μεταπολιτευτικής περιόδου και υπερασπίζεται την επιμονή Σαμαρά για πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι οι επιδεινωμένες οικονομικές συνθήκες ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων. «Θέλαμε εκλογές σύντομα γιατί μετά τον Ιούνιο θα είχαμε μία μπολσεβίκικη κυβέρνηση», λέει ο κ. Λαζαρίδης, διατυπώνοντας επίσης την άποψή του για το τι διακυβεύεται στις εκλογές, δηλαδή η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας και η αποφυγή της καταστροφής.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο