Ipsos: Το 75% των ελλήνων υπέρ της παραμονής στο ευρώ

Το 60% των πολιτών στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα ψήφιζε, κατά μέσο όρο, υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ εάν διενεργούταν σχετικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos που εστιάσθηκε στους παίχτες-κλειδιά της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Το ίδιο μέσο ποσοστό ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ipsos, η επιθυμία παραμονής στο κοινό νόμισμα ήταν μεγαλύτερη στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας περίπου το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα υποστήριζε το ευρώ.

Αντίθετα, η χαμηλότερη υποστήριξη για παραμονή στη νομισματική ένωση καταγράφηκε στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου μόλις το 57% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι στη Γερμανία σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το ευρώ, καθώς το 70% των πολιτών φαίνονται να επιθυμούν αυτή τη λύση.

«Ανεξάρτητα από την αναταραχή και το διάλογο για το τι συμβαίνει σε αυτές τις κρίσιμες χώρες, φαίνεται πως για την ώρα ο κόσμος θέλει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων της Ipsos, Τζον Ράιτ.

«Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το ίδιο το ευρώ. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν – όχι ακόμη», συμπλήρωσε.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος