Αλ. Τσίπρας: «Νεκρό γράμμα» το Μνημόνιο

«Νεκρό γράμμα» χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνει πως στόχος του είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και επιδίωξή του να σχηματίσει δεσμούς με ομοϊδεάτες Ευρωπαίους.

«Ο κύριος λόγος που κάνουμε αυτό το ταξίδι είναι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις των σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να δουν τι αντιπροσωπεύουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Αυτά που μεταδίδονται στην Ευρώπη για εμάς δεν είναι αυτά που πρεσβεύουμε και επιθυμούμε», συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα απορρίψει την υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο του κόμματός του και την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη.

«Ναι. Θέλουμε την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης, αλλά δεν επιθυμούμε την σπατάλη των χρημάτων των ευρωπαίων φορολογούμενων», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. «Δύο διαδοχικές διασώσεις πήγαν στον κάδο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Εάν αυτό συνεχιστεί θα χρειαζόμασταν ένα τρίτο πακέτο [υποστήριξης] σε έξι μήνες», προσέθεσε.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε μία βάση για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Αλλά θέλουμε να γνωρίζουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε δραπετεύσει από αυτή την δίνη, θα έχουμε ανάπτυξη, και θα μπορούμε να αποπληρώσουμε [τα χρέη] μας».

»Δεν υπάρχει τρόπος να αποπληρώσουμε [τα χρέη] μας εάν συνεχίζαμε το πρόγραμμα», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν συνταγογραφήσουμε ένα φάρμακο που χειροτερεύει την υγεία ενός ασθενή αντί να θεραπεύει την αρρώστια, η λύση δεν μπορεί να είναι να δώσουμε μία ακόμα δόση όπως κάναμε με τη δεύτερη διάσωση».

»Εάν οι Ευρωπαίοι δεν το αντιληφθούν αυτό θα έχουμε υποπέσει σε ένα ιστορικό λάθος, γιατί ο πραγματικός ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα», προσέθεσε.

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας έστρεψε το βλέμμα του στο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, στον απόηχο της εκλογής του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας και των επικρίσεων που δέχτηκε η γερμανική πολιτική υπέρ της λιτότητας στη σύνοδο του G8.

«Για πρώτη φορά η κ. Μέρκελ είναι εξαιρετικά απομονωμένη», γνωμοδότησε ο κ. Τσίπρας. «Η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας [σε όλη την Ευρώπη] έχει προφανώς αποτύχει», κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σήμερα, 21 Μαΐου, στο Παρίσι, ενώ αύριο πρόκειται να βρεθεί στο Βερολίνο.
Πηγή: skai.gr