ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ευρώ, δραχμή και Τσίπρας

Πηγή: Deutsche Welle |Tα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αυστηρή πολιτική λιτότητας Μέρκελ αλλά και η επίσκεψη Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία, απασχολούν τον γερμανικό και ξένο τύπο.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Tα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αυστηρή πολιτική λιτότητας Μέρκελ αλλά και η επίσκεψη Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία, απασχολούν τον γερμανικό και ξένο τύπο.

Από το ευρώ στη δραχμή;

Για τη γαλλική εφημερίδα La Croix, επίσημα μπορεί να μη λέγεται αλλά στη σκέψη γράφεται ήδη το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Αν βγει, τότε θα είναι μια μαύρη μέρα» υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Πρώτα για τους Έλληνες, που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχιας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου δεν έχει αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Από το σχέδιο Ευρώπη όμως τί θα μείνει; Μια μικρή νομισματική ένωση, που θέλει να διατηρήσει την ευμάρειά της και να προστατευτεί από το εξωτερικό εμπόριο χωρίς πολλές ελπίδες. Εάν όμως η Ευρώπη θέλει να μείνει πιστή στο σχέδιό της, δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της» υποστηρίζει ο γάλλος αρθρογράφος.

Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίστηκε και στη συνάντηση του G8 στο Camp David. Αλλά η καγκελάριος Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει και τη θέση της πως ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. «Οι επικριτές της πολιτικής της» επισημαίνει η αυστριακή der Standard, «στους οποίους ανήκει και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, υποστηρίζουν ότι κρατικά πακέτα τόνωσης της ανάπτυξης θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κρίσης. Όμως τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι τόσο βαθιά που δεν διαφαίνεται το πώς θα βοηθήσουν. Τα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, η χαμηλή παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο».

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung παραδέχεται πως μπήκε πολύ ψηλά ο πήχης για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Έχει γίνει σαφές ότι στην αρχή η Ε.Ε. ζήτησε υπερβολική λιτότητα από τις τρεις αυτές χώρες. Οι στόχοι ήταν φιλόδοξοι και παρά την καλή θέληση δεν μπορούσαν να επιτευχθούν. Και τώρα η Ελλάδα απειλείται με πολιτικό χάος. Οι άνθρωποι εκεί χρειάζονται επειγόντως ελπίδα, ένα συγκεκριμένο νεύμα ότι αξίζουν τον κόπο οι θυσίες τους».

Σε περιοδεία ο Αλέξης Τσίπρας

Αναπτερωμένος από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο αρχηγός των ριζοσπαστών αριστερών προσπαθεί να μεταπείσει την Ευρώπη» γράφει η Handelsblatt. «Στο Παρίσι θα συμμετάσχει σε διαδήλωση αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές και θα μιλήσει έξω από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μια μέρα αργότερα στο Βερολίνο θα αναζητήσει την στήριξη του κόμματος "Η Αριστερά" στο μετωπικό αγώνα του εναντίον των επιταγών λιτότητας από την ΕΕ. (….) Με την παρουσία του σε άλλες χώρες ο Τσίπρας προσπαθεί να καταλαγιάσει τους φόβους των ψηφοφόρων του από ενδεχόμενη απομόνωση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Κυρίως η πολιτική αλλαγή στη Γαλλία ενίσχυσε τις προσδοκίες του ότι οι τώρα ευρωπαίοι δανειστές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη γαλαντομία την Ελλάδα» σημειώνει η εφημείδα.

«Ο Τσίπρας θέλει να διαπραγματευτεί με την Μέρκελ και τον Ολάντ» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Spiegel για την επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αυτές χώρες. « Η ελληνική αριστερά περνά στην επίθεση και θέλει να διαπραγματευτεί με το Βερολίνο και το Παρίσι για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Θεωρεί, όπως είπε και συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας, πως ο χρόνος είναι ώριμος για συζητήσεις γύρω από το πώς θα κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Και τονίζει ότι για πρώτη φορά η Μέρκελ έχει απομονωθεί. (…) Ο Τσίπρας ελπίζει ότι το κόμμα του θα βγει νικητής στις εκλογές της 17η Ιουνίου» επισημαίνει ο σχολιαστής.

 
Όχι στην κρατική χρηματοδότηση κομμάτων
Την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πολιτικά κόμματα ζητεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο…
26.05.2013, 09:49
Κουτσούμπας: Η ανάπτυξη Ιρλανδίας στηρίχθηκε σε εξόντωση λαϊκών δικαιωμάτων
Μιλώντας στην Καρδίτσα, ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε πως η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, σημειών…
25.05.2013, 22:32
Κουβέλης: Η Ελλάδα με θυσίες αφήνει πίσω της τον κίνδυνο χρεοκοπίας
Παρά ταύτα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ακόμα «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα».
25.05.2013, 22:20
Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ως το «ιστορικό θύμα που κουβαλάει όλο το βάρος»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την αναπαραγωγή αυτή της κατάστασης σε επικοινωνιακά κέντρα, σημειώνοντας πως είν…
25.05.2013, 21:46
Προβάδισμα άνω των 2 μονάδων στη ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις
Η εικόνα που αποτυπώνουν οι δύο σφυγμομετρήσεις φέρνει την ΝΔ πρώτη με προβάδισμα 2,4 έως 2,8 μονάδων. Στην δε…
25.05.2013, 21:17
Συνάντηση Βενιζέλου-Ρουπακιώτη ενόψει σύσκεψης κυβερνητικών εταίρων
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελε…
25.05.2013, 20:22
Ζίζεκ: «Ξεκάθαρα σαρκαστικό» το σχόλιό μου για γκούλαγκ
Αναφερόμενος δε στην κριτική που του ασκήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το αμφιλεγόμενο σχόλιό του, ο σλ…
25.05.2013, 17:47
Σαμαράς: Η αξιοπιστία στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάπτυξη
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε χαιρετισμό που απέστειλε στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Re-eng…
25.05.2013, 17:25
Τσίπρας: Επιχείρηση εξαπάτησης του λαού οι ισχυρισμοί για «αλλαγή κλίματος»
Αναφερόμενος δε στις τριβές που υπάρχουν εντός των κόλπων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτές δ…
25.05.2013, 16:02
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία
Θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποί…
25.05.2013, 14:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked

Μποτιλιάρισμα

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΤΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΛΙΜΟΥ (καμία μεταβολή)