Κλείσιμο

«Ηγέρθησαν» αντιδράσεις για τη Χρυσή Αυγή

Σκληρή επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ευθείες βολές προς τον Αντώνη Σαμαρά περιελάμβανε η πρώτη δήλωση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου την Κυριακή το βράδυ.

Τα νέα ήθη φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς με την είσοδο του επικεφαλής στην αίθουσα, δόθηκε στρατιωτικό παράγγελμα προς τους δημοσιογράφους να σηκωθούν σε ένδειξη σεβασμού, κίνηση που προκάλεσε την αποχώρηση των ελλήνων δημοσιογράφων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλη ζήτησε την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το πρωτοφανές περιστατικό.

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής εκτινάχθηκαν με το κόμμα να καταλαμβάνει συνολικά 21 έδρες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, σε Κορινθία και Λακωνία ο λαϊκός σύνδεσμος κατέγραψε ακόμη και διψήφια ποσοστά και ακολουθούν Αργολίδα, Αττική, Α΄ και Β΄ Πειραιώς.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι εθνικιστές στις μαρτυρικές πόλεις της γερμανικής κατοχής Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

Χρυσή Αυγή ψήφισαν 335 πολίτες στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα 635 από μόλις 14 που είχαν ψηφίσει και στις δυο πόλεις κατά τις εκλογές του 2009.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες οι σταυροί προτίμησης προς τους υποψήφιους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πιθανόν να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία ως προς τα πρόσωπα που αυτή την ώρα καταλαμβάνουν τις έδρες καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο όλοι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές να παραιτηθούν και τη θέση τους να καταλάβουν υποψήφιοι με πολυετή προσφορά στο κόμμα που θα επιλέξει ο κ. Μιχαλολιάκος.

Όπως είχε γίνει γνωστό πριν τις εκλογές όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραιτηθούν της βουλευτικής αποζημίωσης και θα λαμβάνουν τον μισθό του αντισυνταγματάρχη, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα της αποζημίωσης τους θα πηγαίνουν στον Λαϊκό Σύνδεσμο. Το ενδεχόμενο παραιτήσεων πάντως, διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη.

Η ραγδαία αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής προκάλεσε αντιδράσεις και στο Εξωτερικό.

Την αντίθεσή του στο να συμμετάσχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση οποιοδήποτε ξενοφοβικό ή εθνικιστικό κόμμα εξέφρασε από τα Σκόπια ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Προβληματισμό για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, λέγοντας ότι «το ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κέρδισε ένα εκπληκτικό ποσοστό σε μια χώρα που υπέφερε πολύ από το ναζισμό». Πρόσθεσε ότι το αίσθημα εξέγερσης που υπάρχει στον ελληνικό λαό που έχει αναγκαστεί εδώ και μήνες τέτοιες θυσίες, εκφράστηκε με πολλούς τρόπους στις εκλογές.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».
Πηγή: skai.gr