Κλείσιμο

Ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων σε real time ΕΔΩ

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος έκανε λόγο για στιγμές κρίσιμων αποφάσεων και ευχήθηκε οι ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, των απαιτήσεων και των ευθυνών.

«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη» τόνισε. Παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε αισιόδοξος από τη φύση του.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη το μεσημέρι και ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε σταθερότητα για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

«Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και πάμε για τις διερευνητικές εντολές» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια κατά τη συνάντησή τους για να παραλάβει την διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ως την Πέμπτη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις σχετικές προσπάθειες, διαφορετικά διερευνητικές θα λάβουν ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και στην συνέχεια του τρίτου.

Αν αποτύχουν και οι τρεις τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων σε μια συνάντηση η οποία στόχο έχει να επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Λίγο έπειτα από τις 4 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Στον απόηχο της συνάντησης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας όμως ότι θα επιδιώξει άλλες συμμαχίες, «πρωτίστως» με άλλα κόμματα της αριστεράς και «εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης».

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής που να απηχεί τα νέα μετεκλογικά δεδομένα, και με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της ΝΔ ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Απέρριψαν το ενδεχόμενο συνάντησης Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σαμαράς μαζί τους.

Η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.

Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.

Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%

Πηγή: skai.gr