Κλείσιμο

Εκλογές 2012: Οι κάλπες της οργής

Η διάθεση διαμαρτυρίας και αποδόμησης των δύο μεγάλων κομμάτων ως υπεύθυνα για την κρίση φαίνεται ότι διαδραμάτισε κύριο ρόλο στις διαθέσεις μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue είναι ορατό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές (μετά τη ΝΔ), ενώ η Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σύμφωνα δε, με άλλες εκτιμήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ακόμη και την πρώτη θέση!

Με βάση τα πρώτα στοιχεία της Public Issue, στη νέα Βουλή η ΝΔ εξασφαλίζει 108 έως 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 40 έως 51 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 37 έως 48 έδρες (φωτό 1).

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει την πρώτη θέση στην εθνική αντιπροσωπεία ως συνασπισμός κομμάτων δεν δικαιούται του μπόνους των 50 εδρών βάσει του νόμου Παυλόπουλου.

"Ομαλά ολοκληρώθηκε το τεχνικό κομμάτι της επιλογής για το αύριο της χώρας", δήλωσε μετά το τέλος της διαδικασίας ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ενώ τόνισε ότι, "ηδη υπάρχει η σκιά της αλήθειας, ενώ σε διάστημα τριών ωρών θα έχουμε την πλήρη αλήθεια".

"Αυτές οι εκλογές και η εικόνα που θα προκύψει θα μπορέσουν να μας δώσουν μια προοπτική για το αύριο της χώρας", συμπλήρωσε.

"Εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί η βούληση του ελληνικού λαού με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκτός της πραγματικής κατανόησης" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Τόνισε ότι, σε όλη την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ μίλησε με ειλικρίνεια και είπε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Τώρα αναμένει με σεβασμό την αληθινή επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ θα τοποθετηθεί μετά τη διαμόρφωση του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος, συμπλήρωσε.

«Αποκλείεται η συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

«Τα exit poll είναι ενδεικτικά της ανατροπής που επιθυμεί ο λαός» σχολίασε μέσω twitter η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα για μια ουσιαστική αποτίμηση».

Την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα πετύχουν να εισέλθουν στη νέα Βουλή, εκφράζουν στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ).

Μέσω twitter ήρθε η πρώτη αντίδραση του Πάνου Καμμένου για το αποτέλεσμα των exit polls.
Μαζί ανατρέψαμε την μεταπολίτευση και τα κόμματα των τραπεζιτών, παίρνουμε πίσω την Ελλάδα, είμαστε πολλοί είμαστε Ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες, έγραψε στο μήνυμά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


H πρόβλεψη της Public Issue αναλυτικά:


20,5% έως 24,5% ΝΔ
14% έως 18% ΣΥΡΙΖΑ
13% έως 17% ΠΑΣΟΚ
7,5% έως 10,5% ΚΚΕ
7% έως 10% Ανεξάρτητοι Έλληνες
6% έως 9% Δημοκρατική Αριστερά
6% με 8% Χρυσή Αυγή
2% έως 4% ΛΑΟΣ και Οικολόγοι
1% με 3% Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση

H πρόβλεψη
της Public Issue έγινε με βάση τη χρονοσειρά του προεκλογικό βαρόμετρου και όχι μέσω exit poll.



Πηγή: skai.gr