Κλείσιμο

Εκλογές 2012: Θ. Τζήμερος και Μ. Βαρβιτσιώτης στο skai.gr

Προσκεκλημένοι του skai.gr ενόψει των εκλογών ήταν ο υποψήφιος με τη ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά», Θάνος Τζήμερος.

Παρά τα χαμηλά ποσοστά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στη «Δημιουργία Ξανά», ο κ. Τζήμερος ισχυρίστηκε πως οι δημοσκοπήσεις γίνονται πλέον σε δύο στους 10 πολίτες, με τους περισσότερους να αρνούνται να απαντήσουν, και υποστήριξε πως η παράταξή του έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο.

«Η Δημιουργία Ξανά προέκυψε όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε έναν “πολιτικάντικο” και ξύλινο λόγο», υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε πως αποφάσισε να μπει στην πολιτική όταν συνειδητοποίησε ότι δεν πηγαίνει άλλο με τους υπάρχοντες του συστήματος.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα όχι επειδή τις επιβάλλει το Μνημόνιο, αλλά επειδή είναι αναγκαίες, ισχυρίστηκε ο κ. Τζήμερος, ενώ σε περίπτωση που το κόμμα του μπει στη Βουλή, δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει όσους θέλουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

Κρίνει μεγάλη ανάγκη την απλοποίηση της νομοθεσίας στη χώρα, καθώς και την μηχανογράφηση στο Δημόσιο «από αύριο». «Η έλλειψη μηχανογράφησης συντηρεί το λάδωμα», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων πρέπει να καταργηθεί, καθώς αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το σύστημα τρέφεται από δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν την Κυριακή με ευθύνη και όχι με θυμό. Ισχυρίστηκε ότι από την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται ευρεία κοινωνική συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουν οι επείγουσες αλλαγές.

Χαρακτηριστικά διερωτήθηκε αν είναι στο συμφέρον της χώρας να προκύψει μία Βουλή που να μην μπορεί να συνεργαστεί.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι η προηγούμενη Βουλή είχε εξαντλήσει τη δυναμική της, ενώ ισχυρίστηκε ότι πολλοί βουλευτές λύγισαν υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης. Σε μία πιο αυτοκριτική διάθεση, αναγνώρισε ότι αναμφίβολα οι πολιτικές της ΝΔ, την περίοδο της διακυβέρνησής της, οδήγησαν σε προβλήματα, ωστόσο τόνισε ότι από τη δημιουργία της πάντα η παράταξή του έβαζε την Ελλάδα πάνω από το κόμμα στις δύσκολες στιγμές.

Υπεραμύνθηκε για τη στάση του ιδίου, καθώς και του Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με την αντίθεσή τους στο πρώτο Μνημόνιο. «Δεν χόρεψα ποτέ στον αντιμνημονιακό ρυθμό που χόρεψαν άλλοι», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Υποστήριξε, τέλος, ότι σε αντίθεση με το 2007, σήμερα είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις2 στη χώρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας».
Πηγή: skai.gr