Ερωτηματικά για την επίθεση Μιχελάκη κατά του ΔΝΤ

Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά εξακολουθεί να δημιουργεί στους κόλπους του ΔΝΤ η δριμύτητη- και ανεξήγητη κατά τα στελέχη του Ταμείου- επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μιχελάκη, με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ άφηνε να εννοηθεί ότι Ταμείο προσπαθεί να εμποδίσει τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Η γραμμένη σε απρόσμενα επιθετικό τόνο ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση των δηλώσεων που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, κ. Τζέρι Ράις ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για τις εκλογές δεν αρνήθηκε ότι αυτές πράγματι "αποτελούν πηγή αβεβαιότητας για την Ελλάδα" (κάτι που καταγράφεται ρητά στην έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και πολύ πριν τη δημοσιοποίησή της το είχε μεταδώσει ο ΣΚΑΪ με σχετικό ρεπορτάζ του) και ότι αυτό συμβαίνει με κάθε χώρα που διέρχεται προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Ράις είχε προσθέσει μάλιστα ότι "οι εκλογές συνιστούν ταυτοχρόνως και μία ευκαιρία προκειμένου οι πολιτικές δυνάμεις να διεκδικήσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να υλοποιήσουν τους στόχους του προγράμματος" κάνοντας ειδική αναφορά στα "δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν δεσμευτεί πάνω σε αυτούς τους στόχους". Στους κόλπους του Ταμείου διερωτώνται ακόμα για το πώς ο κ. Μιχελάκης ερμήνευσε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως απόπειρα του ΔΝΤ να καταλύσει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα ή να εκβιάσει για την αναβολή των πρόωρων εκλογών. Τείνουν μάλιστα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ παρερμήνευσε κατά λάθος ή βιάστηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του το Ταμείο φέρεται διατεθειμένο να κλείσει το θέμα και αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται ίσως πρόκειται περί λάθους το οποίο πηγή στον ΣΚΑΪ συνέδεσε και με το προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.

Σημειωτέον: Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αναφορικά με το θέμα έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ που δύο μήνες πριν- πολύ πριν τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα- μετέδωσε πρώτος ο ΣΚΑΪ, ότι δηλαδή "οι εκλογές δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό στο ΔΝΤ" και βασιζόταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με ανώτατους αξιωματούχος. Αντίστοιχο κλίμα σοβαρής ανησυχίας άρχισε αμέσως μετά να καταγράφεται- και συνεχίζεται να αποτυπώνεται- στη Γερμανία αλλά και στις Βρυξέλλες από κύκλους της Κομισιόν σύμφωνα με σχετικά έγκυρα δημοσιεύματα. Κάνοντας μία πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων Ράις την περασμένη Πέμπτη, ο ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτές είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τρεις λόγους:

- Γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε από το στόμα ανώτατου αξιωματούχου η παραδοχή ότι "οι εκλογές είναι πηγή αβεβαιότητας για την Ελλάδα" σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος.

- Γιατί επισήμανε την ανάγκη "ευρύτερης δυνατής συναίνεσης" προαναγγέλλοντας την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας και συναίνεσης στην χώρα.

- Γιατί είπε "ότι οι εκλογές είναι μία ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να διεκδικήσουν την εντολή από τον λαό να εφαρμόσουν τους στόχους του προγράμματος" αναφερόμενος στα "δύο μεγάλα κόμματα που στηρίζουν τους στόχους του προγράμματος". Στον ΣΚΑΪ σημειώσαμε ότι η αναφορά αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως έμμεση προτροπή να στηριχθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές (αφού είναι τα μόνα δύο κόμματα που ψήφισαν το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα) ως εύλογη αναγκαιότητα για την υλοποίηση των στόχων αυτών.

Με δεδομένο ότι ουδέποτε έχει καταγραφεί από το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ότι το ΔΝΤ ζητάει επίσημα αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι ούτε οι δηλώσεις Ράις την περασμένη Πέμπτη ούτε η πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων αυτών αφήνουν περιθώρια για να ισχυριστεί κάποιος ότι το ΔΝΤ ζητάει εκβιάζει την Ελλάδα για αναβολή των εκλογών, το ερώτημα που τίθεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι: πώς ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μιχελάκης με την πρότερη δημοσιογραφική εμπειρία που διαθέτει δεν παρακολούθησε πρώτα με προσοχή το βίντεο των δηλώσεων του κ. Ράις προτού προβεί σε μία τέτοιου τύπου ανακοίνωση που προκάλεσε ασύμμετρα μεγαλύτερη αναστάτωση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας- μεγαλύτερη ακόμα και από το περιεχόμενο των ίδιων των επίμαχων δηλώσεων Ράις- δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις περί ωμής παρέμβασης του ΔΝΤ στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι προεκλογική περίοδος δεν έχει καν επισήμως ξεκινήσει.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη