Βενιζέλος στο Spiegel: Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση

Με τον τίτλο «Το παιγνίδι δεν τελείωσε» το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει μακροσκελή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος κάνει απολογισμό των μηνών που ήταν υπουργός Οικονομικών, αναφέρεται στη σχέση του με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει νέα μέτρα τον Ιούνιο, επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μιλάει για το ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές.

"Νέα μέτρα τον Ιούνιο"

«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποφύγουμε τις γενικές περικοπές μισθών και συντάξεων» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αλλά τον Ιούνιο θα πρέπει να αποφασίσουμε για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μας πρόγραμμα και δεν αποκλείω να υπάρξουν κι άλλες περικοπές, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας». Τις μεταρρυθμίσεις τις χαρακτήρισε μάλιστα επώδυνες, έκανε λόγο για θυσίες αλλά «δεν πρέπει να μας κυριεύσει απελπισία».

Στην ερώτηση των γερμανών δημοσιογράφων που πήραν τη συνέντευξη γιατί δυσκολεύεται η Ελλάδα τόσο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα και ότι αν η Ελλάδα είχε εφαρμόσει νωρίτερα ορισμένα στοιχεία του δεύτερου πακέτου βοήθειας, όπως την απομείωση του χρέους, θα είχε προχωρήσει περισσότερο στον δρόμο εξόδου από την κρίση.

«Φίλος μου ο Σόιμπλε»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει φίλο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Έγινε φίλος μου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτούς τους μήνες. Και ο δύο θέλουμε να προστατεύσουμε τις χώρες μας και αυτό οδήγησε σε διαφορετικές προτεραιότητες με ανάλογη διαφοροποίηση των απόψεών μας». Σε ερώτηση αν νομίζει πως οι Γερμανοί ενήργησαν με υπερβολική αυστηρότητα για τη διάσωση της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ναι μεν γίνονται διαπραγματεύσεις για αριθμούς και μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται άνθρωποι για την τύχη των οποίων λαμβάνονται αποφάσεις.

Θα πάρουν όλοι πίσω τα χρήματα τους, όσοι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι; «Βεβαίως», απαντά ο Βενιζέλος. «Εξάλλου ο γερμανός φορολογούμενος επωφελείται από την καλή τοποθέτηση χρημάτων που έκανε η γερμανική κυβέρνηση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δανείζεται χωρίς κόστος και στη συνέχεια να μας δανείζει με ορισμένο επιτόκιο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια η Γερμανία κέρδισε από μας ήδη περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ», επεσήμανε.

«Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση»

Για τις πρόωρες εκλογές ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν και ότι η χώρα χρειάζεται μια υπεύθυνη κυβέρνηση, κάποιον με πείρα και αποφασιστικότητα για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις.

«Αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζουμε μόνο τις αποφάσεις των εταίρων μας, αλλά να καταρτίσουμε και δική μας ατζέντα για την ανασυγκρότηση της χώρας μας», πρόσθεσε. «Έχουμε ακόμα τέσσερις εβδομάδες για να καταστήσουμε σαφές ότι μόνο εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορεί να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα. Θέλω να ξαναγίνει η πατρίδα μου σύμβολο ελπίδας, αξιοπιστίας και επαγγελματισμού. Για το κόμμα και στην ερώτηση αν το λεγόμενο "παπανδρεϊκό κόμμα" θα γίνει "ομάδα Βενιζέλου", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν ανήκει σε πολιτική δυναστεία, ότι είναι πρόεδρος των Σοσιαλιστών και ότι το κόμμα δεν είναι περιουσία του.

Στο μεταξύ, σήμερα, Παρασκευή, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απυήθυνε κάλεσμα επιστροφής στους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν πάει σε άλλο κόμμα.
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Der Spiegel - ΠηγήΥπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης