Κλείσιμο

Ράιχενμπαχ: Περιθώρια ανάπτυξης της Ελλάδας σε γεωργία, ενεργειακά & τουρισμό

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force στην Αθήνα, Χορστ Ράϊχενμπαχ με τίτλο «’Ολη η αλήθεια για την Ελλάδα». Το πρώτο ερώτημα είναι, αν ο ίδιος ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένος για τα ελληνικά πρωτοσέλιδα που τον αποκαλούν «γκάουλαϊτερ». «Όχι» απαντάει ο Ράϊχενμπαχ. «Είχα δουλέψει τόσο πολύ σε ευρωπαϊκό περιβάλλον στην Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» που πραγματικά εξεπλάγην βλέποντας πόσο έντονα έχει επηρεάσει η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στη Ελλάδα ακόμα και την προσφορά του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να παράσχει βοήθεια».

Ο ίδιος βλέπει πάντως μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Σε ποιούς τομείς; «Στη γεωργία, στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και στον τουρισμό. Ειδικά ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον ιατρικό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει πολλούς γιατρούς με υψηλή εξειδίκευση και σπουδές στο εξωτερικό».

«Η νότια Ευρώπη αμύνεται κατά της πολιτικής λιτότητας από την Ε.Ε.» γράφει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με συνδικαλιστές από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Σύμφωνα με τη Welt, ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ δήλωσε τα εξής στο Βερολίνο: «Από τότε που ήρθε η τρόϊκα στην Ελλάδα έχουν γίνει 22 απεργίες. Δεν μπορούμε καν να τις ελέγξουμε, είναι πολύ εύκολο να επεκταθούν οι όποιες διαμαρτυρίες. Πολλοί Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να του χαρίσουν τίποτα, αλλά θέλει να αναπνεύσει επιτέλους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη».
Πηγή: skai.gr