ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γ. Προβόπουλος: Ήξεραν από τον Ιανουάριο του 2009 για το έλλειμμα

Καταθέτοντας στην εξεταστική για το έλλειμμα, ο διοικητής της ΤτΕγνωστοποίησε ότι είχε ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή ήδη από τονΙανουάριο του 2009, αλλά και αργότερα, για τα στατιστικά στοιχεία, όπωςεπίσης και τον Γ. Παπανδρέου και ως αρχηγό της ΑξιωματικήςΑντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του2009, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό καιπιθανότερα πάνω από 10%.

 
Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρώτους μήνες του 2009 κατέθεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και εκτίμησε ότι αν εγκαίρως είχαν ληφθεί πολύ γενναία μέτρα ίσως μπορούσε να ανακοπεί και να ελεγχθεί η κατάσταση και σίγουρα θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές.

«Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι.

Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα. Υπό τις προϋποθέσεις της έγκαιρης λήψης πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση και να μη φτάσουμε αργότερα. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ γνωστοποίησε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, αλλά και αργότερα, για τα στατιστικά στοιχεία, όπως επίσης και τον Γιώργο Παπανδρέου και ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό και πιθανότερα πάνω από 10%.

«Είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα σας δώσω διάφορες ημερομηνίες, οι οποίες είναι διαφορετικές, για τις συναντήσεις. Άρα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, διαφορετικά στατιστικά στοιχεία τους έλεγα. Στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ ερωτηθείς για τη φράση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» είπε ότι «ανεξάρτητα εάν αυτή η δήλωση είναι ατυχής ή όχι -και θα ήθελα να αποφύγω να κάνω εγώ την κρίση- απαντώντας στην ουσία του ερωτήματός σας, σας λεω ότι αυτό δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».

Σε ερώτηση πάντως αν η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το 13,6% που έγινε τον Απρίλιο του 2010, στο 15,4% που έγινε το Νοέμβριο του 2010, έγινε επίτηδες για να μπορέσει η τρόικα, οι δανειστές μας και κατ' επέκταση η Ελληνική Κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα με το δεύτερο Μνημόνιο και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δανειστές να επιβάλουν την πολιτική τους στη χώρα, ο κ. Προβόπουλος λακωνικά απάντησε «είναι αστεία αυτά τα πράγματα».

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Στο Κίρκοβο μεταβαίνει σήμερα ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:45.
22.05.2019, 05:44
Παπανδρέου: Να πούμε όχι στις δυνάμεις της συντήρησης και της μιζέριας
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι στρατηγική στόχευση πρέπει να είναι: «Αλλάζουμε την Ελλάδα. Για να...
21.05.2019, 23:45
Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού
"Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας, της κάλπης, της λαϊκής ετυμηγορίας, η ώρα που μιλάνε οι πολλοί"
21.05.2019, 21:32
Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παλιό ΠΑΣΟΚ – Οι Ρουβίκωνες συμβάλλουν στην καταστολή
«Προοδευτική συμμαχία γίνεται με γυρολόγους της πολιτικής που θέλανε καρέκλα βουλευτική, με ρετάλια από το...
21.05.2019, 20:49
Μητσοτάκης: Τελειώνουν οι πρακτικές ανοχής σε παρανομία - κουκουλοφόρους
"Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις" - "Υποδεχόμαστε ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν ποτέ στο παρελθόν"
21.05.2019, 18:38
Μητσοτάκης σε Spiegel: Μήνυμα από τους πολίτες ότι έρχεται πολιτική αλλαγή
Το Spiegel σημειώνει ότι το αντισυστημικό κύμα που έφερε στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και το «αριστερό...
21.05.2019, 16:02
Μήνυμα πολιτικού κόσμου για Ρουβίκωνα: Να μην υποκύψουμε στους εκβιαστές
Για την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κάνουν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
21.05.2019, 15:35
Βούτσης: Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η επίθεση «Ρουβίκωνα» στην Βουλή
Ένας από τους περίπου 30 δράστες συνελήφθησαν, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής.
21.05.2019, 15:09
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Ψινάκη ο πρώην ποδοσφαιριστής Λάμπρος Χούτος
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, με τα χρώματα της Inter, στην Ιταλία.
21.05.2019, 13:58
Μητσοτάκης για επίδομα: Η κυβέρνηση μοιράζει το υστέρημα των πολιτών
Για το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα και παροχές λίγες ημέρες...
21.05.2019, 10:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.