ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γ. Προβόπουλος: Ήξεραν από τον Ιανουάριο του 2009 για το έλλειμμα

Καταθέτοντας στην εξεταστική για το έλλειμμα, ο διοικητής της ΤτΕγνωστοποίησε ότι είχε ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή ήδη από τονΙανουάριο του 2009, αλλά και αργότερα, για τα στατιστικά στοιχεία, όπωςεπίσης και τον Γ. Παπανδρέου και ως αρχηγό της ΑξιωματικήςΑντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του2009, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό καιπιθανότερα πάνω από 10%.

 
Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρώτους μήνες του 2009 κατέθεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και εκτίμησε ότι αν εγκαίρως είχαν ληφθεί πολύ γενναία μέτρα ίσως μπορούσε να ανακοπεί και να ελεγχθεί η κατάσταση και σίγουρα θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές.

«Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι.

Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα. Υπό τις προϋποθέσεις της έγκαιρης λήψης πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση και να μη φτάσουμε αργότερα. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ γνωστοποίησε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, αλλά και αργότερα, για τα στατιστικά στοιχεία, όπως επίσης και τον Γιώργο Παπανδρέου και ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό και πιθανότερα πάνω από 10%.

«Είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα σας δώσω διάφορες ημερομηνίες, οι οποίες είναι διαφορετικές, για τις συναντήσεις. Άρα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, διαφορετικά στατιστικά στοιχεία τους έλεγα. Στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ ερωτηθείς για τη φράση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» είπε ότι «ανεξάρτητα εάν αυτή η δήλωση είναι ατυχής ή όχι -και θα ήθελα να αποφύγω να κάνω εγώ την κρίση- απαντώντας στην ουσία του ερωτήματός σας, σας λεω ότι αυτό δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».

Σε ερώτηση πάντως αν η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το 13,6% που έγινε τον Απρίλιο του 2010, στο 15,4% που έγινε το Νοέμβριο του 2010, έγινε επίτηδες για να μπορέσει η τρόικα, οι δανειστές μας και κατ' επέκταση η Ελληνική Κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα με το δεύτερο Μνημόνιο και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δανειστές να επιβάλουν την πολιτική τους στη χώρα, ο κ. Προβόπουλος λακωνικά απάντησε «είναι αστεία αυτά τα πράγματα».

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Πέτσας: Κουρασμένος ακόμα και στα ψέματα ο Τσίπρας
Ή ξεχνά ή μας κοροϊδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
15.09.2019, 18:22
Τσίπρας στην ΔΕΘ: Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης στην Novartis
«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι...
15.09.2019, 12:15
Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων
Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο Υπουργός...
15.09.2019, 10:03
Τσίπρας: Η ΝΔ έβαλε με το καλημέρα τα θεμέλια του κράτους της δεξιάς
Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ» πήγε στην Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός.
14.09.2019, 20:31
Ετοιμάζεται κατάθεση Στουρνάρα για Novartis ενώ ενισχύεται η έρευνα
Ενώ η δικογραφία για Παπαγγελόπουλο - Τσίπρα πηγαίνει στην Βουλή οι έρευνες συνεχίζονται σε κορυφαίο επίπεδο...
14.09.2019, 20:12
Δένδιας: Επαναπροσδιορισμός συμμαχιών της χώρας στο επίκεντρο πολιτικής ΝΔ
«Ο επαναπροσδιορισμός και η ανασύνταξη των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στον...
14.09.2019, 14:32
Τσιάρας στον ΣΚΑΪ για Novartis: Τα στοιχεία για Ρασπούτιν θα αποδειχθούν
Με αφορμή την διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, μίλησε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός...
14.09.2019, 13:14
Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Δεν κόβουμε κανένα επίδομα αλλά τα ενισχύουμε
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το...
14.09.2019, 11:12
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για Novartis, στόχους ΝΔ και ρύθμιση δανείων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου...
14.09.2019, 10:43
ΣΥΡΙΖΑ: Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας στήσει Επιτροπές για την Novartis
«Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή...
13.09.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.