Αποδεσμεύονται τα πρώτα 35,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Την αποδέσμευση των πρώτων 35,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί στις 14 Μαρτίου και δύο – τρεις ημέρες μετά αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα χρήματα.

Μετά από τη λήξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των πιστωτών ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει στην αποδέσμευση των κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων μέσω του ισοδύναμου ρευστού. Ακόμη, δήλωσε πως το Eurogroup εκτιμά ότι η συμμετοχή στο PSI θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι το Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιουνκέρ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήρε τη σημασία της μεγάλης συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχουν νέες ελπίδες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας. «Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, διαπιστώνοντας ότι ενισχύονται οι πιθανότητες να τεθούν υπό έλεγχο οι κίνδυνοι. «Η ευρωζώνη αποδεικνύει ότι είναι μια ισχυρή κοινότητα», αποφαίνεται ο γερμανός υπουργός.

Την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων χαιρέτισε νωρίτερα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, IIF, ενώ την ικανοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου για την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ

«Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», είπε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας. Η Αθήνα θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».

Ρεν: Ισχυρή στήριξη

Την ικανοποίησή του για την «ευρεία, εθελοντική συμμετοχή» των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου» επίδειξη αλληλεγγύης, από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας.

«Η ευρεία συμμετοχή των ιδιωτών αποδεικνύει την ισχυρή στήριξη που υπάρχει ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο μέλλον και συμβάλλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Όλι Ρεν και συνεχίζει: «Πράγματι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας επέδειξαν μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας να επανακτήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της στοιχείων και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Βενιζέλος: Απαλλαγή από τεράστιο βάρος

Παράθυρο ευκαιρίας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, την επιτυχή έκβαση του PSI και τόνισε ότι φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ. «Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο στόχος του να φτάσει το έλλειμμα το 2020 το 120% όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά μας επιτρέπει να κάνει την υπόθεση ότι το χρέος θα φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα εφόσον εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
Πηγή: skai.gr