«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου

Του απεσταλμένου στις Βρυξέλλες, Βασίλη Νέδου

Τη θετική, για πρώτη φορά, ανταπόκριση στον ελληνικό σχεδιασμό για προκήρυξη εθνικών εκλογών στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, απέσπασε ο κ. Λ. Παπαδήμος στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες θεωρούν ως δεδομένο ότι από τον Μάιο και έπειτα στην Αθήνα θα έχει αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, η οποία βεβαίως και θα πρέπει να συνεχίσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.

Την Παρασκευή, πάντως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής οι εταίροι αποφάσισαν μια ουσιαστική στροφή στις προτεραιότητές τους και επέλεξαν ως κορυφαία αυτών την ανάπτυξη.

Μετά το πέρας της πιο σύντομης Συνόδου Κορυφής τους τελευταίους 18 μήνες, ο κ. Λ. Παπαδήμος μίλησε για αποφάσεις (εντός της Συνόδου των «27» αλλά και κατά τις συνεννοήσεις του με τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο και μια σειρά επιτρόπων), οι οποίες θα συμβάλουν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που έχει η κρίση στο εισόδημα και την απασχόληση.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιλογές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (δηλαδή την προσφυγή στο Μνημόνιο και τη λήψη σκληρών μέτρων), αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «δεν υπήρχε άλλος δρόμος», αλλά υπογράμμισε πως η διαδρομή σε αυτόν «θα μπορούσε να είχε γίνει με αποτελεσματικότερο τρόπο», ο οποίος θα οδηγούσε «σε ταχύτερη επίτευξη των στόχων» και τον περιορισμό ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων.

Ο κ. Παπαδήμος ερωτήθηκε και για τα σχέδιά του μετά τις εκλογές (όποτε αυτές γίνουν) και σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι οι όποιες προσωπικές αποφάσεις του θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Πρόκειται, βεβαίως, για μια διευκρίνιση με ποικίλες πολιτικές ερμηνείες. Επανέλαβε πάντως ότι η συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών θα γίνει αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της.

Ως προς το αν θα παραιτηθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδήμος περιορίστηκε να πει πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν του έχει ανακοινώσει ακόμη τις αποφάσεις του.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής