Δεκτός κατα πλειοψηφία ο εφαρμοστικός των υπ. Υγείας και Εργασίας

Δεκτός κατα πλειοψήφια επί της αρχης και επί των άρθρων εγινε ο εφαρμοστικός νομος των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που επιφέρει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και του ΕΣΥ  και μεταξύ άλλων αυξάνει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων ενώ θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Σε συνόλο 283 παρόντων στην ονομαστικη ψηφοφορία επί της αρχής, υπερψήφισαν  213εις, καταψήφισαν 58, ενώ 12 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Και σε αυτήν την ψηφοφορία, διαγραφέντες βουλευτές από τα δυο μεγαλα κομματα, που ειχαν καταψηφισει τη νεα δανειακη συμβαση, υπερψηφισαν ή δηλωσαν "παρών", ανοίγοντας τα δρόμο για την επιστροφή στα κόμματά τους.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι  βουλευτές που  είχαν διαγραφεί, επειδή καταψήφισαν το «μνημόνιο 2» και άλλαξαν στάση, δηλώνοντας «ναι», είναι οι κύριοι Α. Αθανασιάδης και Χρ. Μαγκούφης, ενώ άλλοι 12 συνάδελφοί τους δήλωσαν «παρών». Πρόκειται για τους κυρίους  Λ. Μίχο, Α. Τριανταφυλλόπουλο, Β.Τόγια, Γ. Κασσάρα, Χ. Καστανίδη, Γ. Παπαμανώλη, Ηλ.Θεοδωρίδη, Γ. Μιχελογιαννάκη και τις κυρίες Μ. Κυριακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Χ.Τεκτονίδου,  ενώ η κυρία Μ. Ξενογιαννακοπούλου επέμεινε στο «παρών» που είχε εξάλλου δηλώσει και επί του μνημονίου 2.
 
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 6 διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές: οι κυρίες Α.Βαγενά, Β. Παπανδρέου και οι κύριοι Σπ. Κουβέλης, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης και Μ. Τσετίν.

Από τη ΝΔ «ναι σε όλα» ψήφισαν 8 βουλευτές, η διαγραφείσα Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι κύριοι Κ.Παπασιώζος, Ζ.Τζηκαλάγιας, Αν. Καρυπίδης, Θ.Λεονταρίδης, Α. Δερμετζόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης και Γ.Βαγιωνάς,  ενώ  άλλοι 7 βουλευτές, οι κύριοι Γ. Βλάχος, Μ.Γιαννάκης, Μ.Τζίμας, Κ.Μαρκόπουλος, Κ.Γκιουλέκας, Γ.Καρασμάνης, Μ.Κόλια- Τσαρουχά υπερψήφισαν επί της αρχής και καταψήφισαν κάποια άρθρα.

Από τους διαγραφέντες της ΝΔ επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία 4 βουλευτές, οι κύριοι Χ.Ζώης, Σ.Γαληνός, Π. Μελάς και η κα Μ.Ιατρίδη ενώ η  Ε.Κουντουρά και Δ.Σταμάτης επέμειναν στο «όχι» καταψηφίζοντας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου.
Ο ΛΑόΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρο 35, που αφορά στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και καταψήφισε το υπόλοιπο νομοσχέδιο.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 89, που αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν με καταχρηστικούς όρους εργασίας ή ως ανήλικοι και καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.
 
Η συζήτηση καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας κύλισε σε σχετικά ήπιους τόνους, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, αφού έκανε λόγο για λασπολόγους και πόλεμο συμφερόντων, διεμήνυε στους επικριτές των γενόσημων φαρμάκων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πόντο πίσω από το θέμα αυτό  γιατί έχει δίκιο.

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις των κομμάτων, η ΝΔ παρ' ότι άσκησε κριτική επί του ν/σ κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν στο ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποσπασματική και όχι καθολική μεταρρύθμιση που απλώς υπακούει στο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης, δηλωσε ότο θα υπερψηφίσει τον εφαρμοστικό.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την τοποθέτησή του άσκησε κριτική στο ν/σ και αναφερόμενος στα γενόσημα υποστήριξε  ότι το καλό φάρμακο θα το παίρνουν "αυτοί που έχουν", ενώ ο φτωχός θα παίρνει το φάρμακο από οποιαδήποτε τρίτη χωρα. Για την  απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ο πρόεδρος του ΛΑόΣ αναρωτήθηκε ποιά συμφέροντα κρύβονται από πίσω.

Εξάλλου ο  υπουργός Υγείας απέσυρε διατάξεις του εφαρμοστικού που μετέτρεπαν την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε ΑΕΙ, μετά από αντιδράσεις κυρίως της ΝΔ, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα επανακαταθέσει τη ρύθμιση ως αυτοτελές σχέδιο νόμου το επόμενο διάστημα.









Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου