Σε εξέλιξη η συζήτηση για το PSI στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής, και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συζητείται αυτή την ώρα το νομοσχέδιο το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), το οποίο υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου.

Την Τετάρτη, μετά από τετράωρη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την Ντόρα Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έγινε σε υψηλούς τόνους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρηματολογεί ώστε να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο κ. Βενιζέλος αιτιολόγησε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑ.Ο.Σ. Όπως είπε, «δε θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου, καθώς η 12η ημέρα ανταλλαγής των ομολόγων είναι πάρα πολύ κοντά στις 14 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο».

Παράλληλα απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρώ , ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση στους ιδιώτες ομολογιούχους, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Μαρτίου, στις 14 Μαρτίου να εγκριθεί το σύνολο του προγράμματος, και στις 19 να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Πηγή: skai.gr