Δυσφορία ΔΝΤ για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Δυσφορία για την δήλωση Σόιμπλε ότι "το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με μόλις 13 δισ. ευρώ" εξέφρασε στον ΣΚΑΪ πηγή του Ταμείου.

Όπως είπε η πηγή στον ΣΚΑΪ "ο κ. Σόιμπλε έκανε μεγάλο λάθος ρίχνοντας στο τραπέζι αριθμούς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα την ώρα που ούτε εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε που θα διαμορφωθεί το ακριβές ποσό της συμμετοχής". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το "λάθος" του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών έγκειται στο γεγονός ότι "μίλησε εκ μέρους του Ταμείου προκαταλαμβάνοντας την τελική απόφαση" η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ το Ταμείο δεν πρόκειται να αποφασίσει για το ακριβές ποσοστό της νέας χρηματοδοτικής στήριξής του προς την Ελλάδα πριν την ολοκλήρωση του PSI.

Σύμφωνα με την πηγή του Ταμείου "μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση για το νούμερο του ποσού συνεισφοράς στο νέο πακέτο". Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ λένε ότι είναι αμφίβολο μάλιστα αν η κ. Λαγκάρντ θα κάνει σήμερα κάποια νύξη στο θέμα αυτό κατά την ενημέρωση που θα παρέχει στα μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για φερόμενες επιφυλάξεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών για το αν το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει με επιπλέον λεφτά στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν έχουν να κάνουν με κάποια εχθρότητά τους ενάντια στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα διευκρίνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ στέλεχος του Ταμείου προερχόμενο από την αντιπροσωπεία της Βραζιλίας. "Πρέπει να συζητηθούν εκτενώς θέματα που έχουν να κάνουν με την γενικότερη κεφαλαιακή επάρκεια του Ταμείου τη δεδομένη στιγμή και όχι αναφορικά και μόνο με την Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων οικονομιών ( οι λεγόμενες χώρες "BRICS") πιστεύουν ότι το Ταμείο έχει ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια τα οποία και φέρονται διατεθειμένες να διαθέσουν. Με ανταλλάγματα όμως που αφορούν στην διεύρυνση της επιρροής τους στη λήψη των αποφάσεων του Ταμείου, γεγονός με το οποίο αντιτίθεται η Αμερική. Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Γκάιθνερ έχει δηλώσει ότι "το Ταμείο δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση" και ότι "η κεφαλαιακή του επάρκεια είναι ικανοποιητική".

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η αφορμή και όχι η αιτία για τις επιφυλάξεις στο εσωτερικό του Ταμείου αναφορικά με την έκθεση του οργανισμού στην κρίση στην ευρωζώνη. Πάντως το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας του Ταμείου θα βρεθεί ξανά και πάλι στο επίκεντρο της συνόδου των G-20 που αρχίζει αύριο στο Μεξικό.
Πηγή: skai.gr