Μάθιου Νίμιτς: Επαφές με Παπαδήμο, Δήμα, Παπανδρέου

Στην Αθήνα αφικνείται την Τετάρτη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για να συζητήσει το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρόκειται να συναντηθεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Τη Δευτέρα πάντως, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι δεν κομίζει προτάση στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος
στη συνάντησή του με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Νιμιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του ανέπτυξε τις θέσεις της και εξέφρασε τη βούλησή της «για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε πως πρόκειται να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα». Επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς σχετίζεται με θέματα ασφάλειας και σχέσεων γειτονικών χωρών.
Πηγή: skai.gr