Ευ. Βενιζέλος: Αφαιρέθηκαν από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δισ. ευρώ

To χρονοδιάγραμμα για το PSI ΕΔΩ

Ως μια νέα ευκαιρία, «την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα και στο επίπεδο της ψυχολογίας, να σταθούμε όρθιοι και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος», χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup για το νέο πακέτο βοηθείας και την απομείωση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών.

«Το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε, η συμφωνία συνιστά μια σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μια νέα ευκαιρία» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη συμφωνία.

Μετά από δεκαετίες βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να πούμε πως αφαιρέσαμε από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι ίσως η σημαντικότερη
συμφωνία της μεταπολεμικής εποχής» επισήμανε. O κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πάντως ότι στην κατάσταση που είναι η χώρα μας και βιώνουν οι Έλληνες και Ελληνίδες δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Υπογράμμισε δε, ότι η απόφαση αποτελεί συγχρόνως σαφή, και επίσημη δέσμευση των εταίρων για στήριξη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2014, έως ότου η Ελλάδα επανέλθει στις αγορές. Πρόκειται, είπε ο κ. Βενιζέλος, για μια πολιτική απόφαση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζωνης. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ό,τι κι αν συμβεί» τόνισε.

Σημείωσε ότι το οριστικό PSI είναι δραστικότερο και ως εκ τούτου καλύτερο από τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Έκανε λόγο για γενναία εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που αποδέχθηκε περικοπή του χρέους 53,5% και αυτό σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του επιτοκίου και άλλων παραμέτρων επιτρέπει βιώσιμο χρέος και ελάφρυνση άνω των 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Όπως εξήγησε, θα συμπεριληφθούν στο PSI δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι μηχανισμοί εποπτείας σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ διευκρίνισε πως θα υπάρχει στη χώρα η task force, η τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν καθώς ενώ η έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα εξακολουθήσει να γίνεται ανά τρίμηνο.

Οι ιδέες περί δεσμευμένου λογαριασμού δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό που ανέλαβε η Ελλάδα ως υποχρέωση είναι το αυτονόητο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, να μην χρεοκοπήσουμε και να μην παραλείψουμε κάποια πληρωμή.

«Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά και συστηματική προσπάθεια για να πετύχει το πρόγραμμα» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι σημαντικό μετά τη συμφωνία να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων.


Σημειώνεται
ότι ο βασικός εφαρμοστικός νόμος της νέας δανειακής σύμβασης βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου.

Περιλαμβάνει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012, τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ και αλλαγές στη φορολογία.

Πηγή: skai.gr