Κλείσιμο

Κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό Παπαδήμο και δάνειο με δόσεις

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Λουκά Παπαδήμο και μετάθεση των εκλογών για αργότερα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε ανοικτά θέμα δυσπιστίας των πολιτικών κομμάτων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, εκτίμησε ότι οι πιέσεις των Ευρωπαίων θα ενταθούν και κάλεσε το πολιτικό σύστημα να είναι καλύτερα οργανωμένο για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, η κυβέρνηση τύπου Μόντι είναι η μόνη λύση στην Ελλάδα, αφού - όπως είπε – η έλλειψη αυτοδυναμίας την επόμενη των εκλογών θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, γεγονός που φοβίζει την τρόικα. «Σε ποια πολιτική πλατφόρμα είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ΝΔ και Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει ήδη καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση;» διερωτήθηκε ο κ. Γραμματίδης, επισημαίνοντας ότι το δάνειο με δόσεις (δηλαδή μισά λεφτά τώρα για να μην χρεοκοπήσουμε και τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές και υπό προϋποθέσεις), δεν είναι πλέον σενάριο, αλλά μία πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του Spiegel Φέρρυ Μπατζόγλου τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα, όχι μόνο τώρα αλλά και σε ορίζοντα μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Μπατζόγλου, «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 χρόνια, ενώ το κλίμα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικό, με δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και πολιτική από την πλευρά του Βερολίνου».

Υπέρ μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα, όπως ακριβώς στην Ιταλία, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν πρόβλημα με τον ελληνικό λαό, αλλά με τους έλληνες πολιτικούς».

Ο κ. Χατζημαρκάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα αποφασίσει ένα δάνειο με δόσεις προς την Ελλάδα, εξηγώντας: «Οι Ευρωπαίοι θα πουν ΝΑΙ μεν στο ολόκληρο πακέτο, αλλά θα περιμένουν να δουν και τους διαπραγματευτές».

Ακόμα, δικαιολογώντας την οργή του κ. Παπούλια, ο κ. Χατζημαρκάκης είπε ότι οι Γερμανοί δεν ήταν προετοιμασμένοι να ηγηθούν της Ευρώπης και έκαναν πολλά λάθη.
Πηγή: skai.gr