Τα 3 σενάρια των πολιτικών εγγυήσεων: επικρατέστερο η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Πριν από περίπου δύο βδομάδες ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει αποκλειστικά την είδηση ότι οικονομικοί κύκλοι της Ουάσινγκτον και κύκλοι προσκείμενοι στο ΔΝΤ "συζητούν την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου" τουλάχιστον για ένα 6μηνο, μέχρι τον Σεπτέμβριο (δείτε εδώ: https://www.skai.gr/news/politics/article/192864/paratasi-tis-politikis-stirixis-tis-kuvernisis-papadimou-feretai-na-zita-i-ouasington/). Το σκεπτικό μίας τέτοιας συζήτησης-σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ- ήταν ότι οι δανειστές της Ελλάδας επρόκειτο να ζητήσουν δεσμεύσεις όχι μόνο μέσω της ψήφισης των επώδυνων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι οι βασικοί πυλώνες αυτών των μέτρων θα εφαρμοστούν άμεσα στο πλαίσιο της οικουμενικής κυβέρνησης Παπαδήμου με την στήριξη τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Και ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ψήφιση και την εφαρμογή τους αλλά και για το ποιός θα κληθεί να τις εφαρμόσει.

Οι "ρουκέτες" του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόϊμπλε και οι ζυμώσεις που δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό της ευρωζώνης σχετικά με τις πολιτικές εγγυήσεις που θα ζητηθούν από την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν και επαναφέρουν στο προσκήνιο την είδηση που είχε μεταδώσει πρώτος ο ΣΚΑΪ ήδη από τις 27/01. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι αμφίβολο αν η Τρόϊκα, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα αρκεστούν απλά στις έγγραφες πολιτικές διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Έτσι:

• Η "λύση" των εκλογών εδώ και τώρα πριν από την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί να κληθεί να δεσμευτεί ρητά για την εφαρμογή του πακέτου μέτρων -και του νέου πακέτου μέτρων που εικάζεται ότι θα έρθει στον Ιούνιο- είναι ένα ενδεχόμενο πιθανό. Ωστόσο τα περιθώρια υλοποίησής του είναι περιορισμένα. Και αυτό γιατί ο χρόνος όχι μόνο πιέζει ασφυκτικά αλλά η Ελλάδα κάθε μέρα που περνά βρίσκεται πιο κοντά στον όλεθρο της άτακτης χρεοκοπίας.  Η λύση των εκλογών εδώ και τώρα και μετέπειτα ρητές πολιτικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί τίθεται στο τραπέζι μόνο στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα πάρει το νέο πακέτο μέτρων με δόσεις και με το "σταγονόμετρο", μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

• Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο να ζητηθεί ρητή έγγραφη δέσμευση απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων- ακόμα και όσων δεν μετέχουν στη νομή εξουσίας- πρέπει να θεωρείται ότι έχει βάση μόνο στην περίπτωση που η ίδια η Ευρωζώνη θα θελήσει να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αφού πρακτικά θεωρείται ανεφέρμοστη. Το σχέδιο αυτό είναι καθαρά γερμανικής προελεύσεως και το ΔΝΤ δεν φέρεται να συμμερίζεται.

• Η πιθανότητα να λάβει χαρακτήρα επίσημου αιτήματος η συζήτηση περί παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου θεωρείται όχι μόνο μέχρι στιγμής επικρατούσα αλλά κάθε μέρα που περνάει εντείνεται. Οι πρόσφατες δηλώσεις Σόϊμπλε και Μόντι είναι χαρακτηριστικές. Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάνουν λόγο για μία μικρή παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, κάτι που θα επιθυμούσε και η Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ, προκειμένου να δρομολογηθεί η εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων που η Τρόϊκα ζητάει μετ' επιτάσεως.
Πηγή: skai.gr