Από αναβολή σε αναβολή το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή ακόμα και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, επιδιώκουν, σύμφωνα με το Reuters στελέχη της ευρωζώνης. Επικαλούμενο πηγές της ΕΕ το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι, καθώς οι Έλληνες δεν έχουν δεσμευτεί επαρκώς για τη συμφωνία, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν το 2020 το χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ. To πρακτορείο αναφέρει ακόμα ότι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν για την αναβολή του προγράμματος, ενώ η Γερμανία είναι η πιο σκληρή, καθώς υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί μόνο μετά από τις εκλογές.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ διέψευδε κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Γερμανία σχεδιάζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τις «ανυπόστατες». «Επιθυμούμε, πρόσθεσε, να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Τόνισε ακόμα ότι η τρόικα θα ενημερώσει τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν αν είναι επαρκή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών αρνήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντάου Τζόουνς, να σχολιάσει δημοσιεύματα περί καθυστέρησης στη έγκριση του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα.

Γραπτή δέσμευση Σαμαρά

Επιστολή προς τους επικεφαλής της τρόικας απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με την οποία δεσμεύεται για τη στήριξη των πολιτικών του νέου οικονομικού προγράμματος. «Αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Παράλληλα εκφράζεται η δέσμευση της ΝΔ «για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και του Ιδιωτικού τομέα (PSI).

Βενιζέλος: Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά

«Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού και στην Ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά είναι δύσκολο γιατί -όπως τόνισε- «πολλοί παίζουν με τη φωτιά, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλοι με πυρσούς κι άλλοι με σπίρτα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «ο κίνδυνος σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλος. Και το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή».

Τηλεδιάσκεψη αντί για σύσκεψη

Συζήτηση σε βάθος θα πραγματοποιηθεί στην αποψινή τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν. Ο Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων και της κάλυψης της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ταυτόχρονα πως επείγει η υλοποίηση του PSI από τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτάται, όπως είπε, και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τέλος, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν επανέλαβε ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr