Κλείσιμο

Φ. Ολάντ: Κατηγορηματικά "όχι" σε πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη

Εξαιρετικά σοβαρή, ίσως και τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια οι ευρωπαίοι προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα ενώ της επιβάλλουν ολοένα και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας.

Απάντησε κατηγορηματικά "Όχι" στο αν θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η έκδοση ευρωομολόγων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ολάντ άφησε υπαινιγμούς ότι στις επιθυμίες της Γερμανίας τίθεται και θέμα δημοκρατίας για τους Ευρωπαίους. Διερωτήθηκε τι σημαίνει εκλογές στην Ελλάδα, όταν τα δύο κόμματα υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, Χάνες Σβόμποντα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», λέγοντας ότι ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια. «Ομιλούν στο όνομα της Ε.Ε., όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανισθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Σοσιαλιστές και πράσινοι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ως αντάλλαγμα για τη νέα οικονομική στήριξη της χώρας, ενώ έθεσαν εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των απαιτήσεων της τρόικας.

«Επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια υπό-ανάπτυξη που κανένας δεν μπορεί να ζήσει», δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
Πηγή: skai.gr