A. Mέρκελ: Να τα βρουν Αθήνα - Σκόπια

Από την οπτική γωνία της Ευρώπης, η πΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλους τους όρους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Η ΕΕ έχει επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι στο πεδίο του συστήματος δικαίου αλλά και της διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών μπορούν «να γίνουν ακόμη αρκετά», είπε η Α. Μέρκελ. Για τη γερμανική πλευρά, όπως είπε, είναι σαφές ότι όσον αφορά την ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη ή στην ΕΕ «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι».

Η Γερμανία, πρόσθεσε η καγκελάριος, επιθυμεί την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Κάλεσε μάλιστα τις δυο πλευρές να βρουν άμεσα λύση μέσα από το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. «Γι’ αυτό θα συνέχιζα οπωσδήποτε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και θα προσπαθούσα να βρω μια λύση. Όλοι στην ΕΕ έχουμε συνηθίσει στο ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Διαφορετικά, η ΕΕ δεν θα μπορούσε καν να υφίσταται».

Από την πλευρά του ο Ν. Γκρουέφκσι τόνισε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά προκειμένου να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η πΓΔΜ έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. «Πρακτικά η Μακεδονία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας του σε νατοϊκές αποστολές, όπως εκείνη στο Αφγανιστάν.

Ο Ν. Γκρουέσφκι χαρακτήρισε τέλος «εικονική» τη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία. Παρέπεμψε δε στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τονίζοντας ότι η χώρα του περιμένει μια θετική απάντηση από το ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας τον ερχόμενο Μάιο στο Σικάγο.
Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος