Κίνημα βρετανικής αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό

Ανταποκρινόμενοι, όπως δηλώνουν, στο κάλεσμα των Μίκη Θεοδωράκη και Μανόλη Γλέζου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μετώπου υπεράσπισης του ελληνικού λαού έναντι των απαιτήσεων της τρόικα, 33 Βρετανοί βουλευτές, συνδικαλιστικοί ηγέτες και ακτιβιστές δηλώνουν ότι θα οργανώσουν κίνημα αλληλεγγύης και συλλογής υλικής βοήθειας.

Με επικεφαλής το βετεράνο αριστερό πολιτικό Τόνι Μπεν, οι Βρετανοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τονίζουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να υποχρεωθούν να πληρώσουν για μα κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Προειδοποιούν ότι η πολιτική που ασκείται από τους πιστωτές στην Ελλάδα θα ακολουθήσει και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στον Γκάρντιαν ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Μπλάντσφλαουερ, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας τονίζει ότι η κρίση του 2008 αντιμετωπίστηκε με τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας και το ίδιο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ώστε να αποφύγει την πτώχευση. Όπως σχολιάζει, οι οικονομικοί δείκτες στη χώρα αποτυπώνουν ένα σπιράλ θανάτου.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, αναρωτιέται κατά πόσο το λίκνο της δημοκρατίας έχει ξοφλήσει, καθώς η Ελλάδας κείτεται χρεοκοπημένη, ταπεινωμένη και πυρπολημένη. Η Έλενα Σμιθ γράφει ότι ενώ τόσα χρόνια μετά την πτώση των στρατιωτικών δικτατόρων η κρίση για κάποιους είναι σχεδόν τόσο άσχημη όσο και το μακρύ σκοτάδι της επταετίας, είναι ακόμα αδύνατο να διαδηλώσει κανείς στην καρδιά της δημοκρατίας. Αναφέρεται στη στάση της ελληνικής αστυνομίας και στο καταστρεπτικό έργο των γνωστών νεαρών. Η δημοσιογράφος του Γκάρντιαν σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι αυτό που κρατά την πτώχευση μακριά, την ώρα που οι πολίτες κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση, είναι ο φόβος για τις συνέπειές της.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει το θάνατο δια χιλίων περικοπών, αν δεν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Οι Τάιμς καλούν τη Γερμανία να λάβει υπόψη την ελληνική οργή και να επιδείξει μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία. Μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά αυτό «θα προϋπέθετε ένα πιο ευαίσθητο και συναισθηματικά συγκαταβατικό στιλ εξουσίας, η απουσία του οποίου είναι ο λόγος που η ευρωζώνη παραμένει σε κρίση».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός