Η νύχτα των μεγάλων διαγραφών – 44 διαγραφέντες

Τις προειδοποιήσεις τους ότι όσοι βουλευτές παραβούν την κομματική γραμμή για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, θα αντιμετωπίσουν τη διαγραφή υλοποίησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και μάλιστα αμέσως μετά την υπερψήφιση της σύμβασης.

Έτσι, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς προέβησαν στην μαζικότερη διαγραφή βουλευτών στις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός των ΚΟ των κομμάτων τους τέθηκαν 44 βουλευτές που καταψήφισαν τη σύμβαση, ψήφισαν «παρών» ή ήταν απόντες. Στις διαγραφές των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που υπερψήφισαν τη σύμβαση από την ΚΟ του κόμματός του προέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει χάσει πλεόν τη δεδηλωμένη, αλλά παραμένει το κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές, ανώ αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου και οι εσωκομματικές ισορροπίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, ’ Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Αρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, ’ Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β' Αθηνών Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της ΝΔ.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τίθενται από τον Γιώργο Παπανδρέου οι: Σπ. Κουβέλης, Α. Βαγενά, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου, Λ. Μίχος, Μ. Κυριακοπούλου, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασάρας, Χ. Καστανίδης, Κ. Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Παπαμανώλης, Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μαντατζή, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γ. Αμοιρίδης και Χρ. Μαγκούφης.

Δηλώσεις "ανταρτών":

«Ελπίζω να δικαιωθεί η πατρίδα. Δεν παραδίδω την έδρα. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου. Ο καθένας μας κουβαλάει τις ευθύνες των αποφάσεών του» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

«Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου η ΝΔ ήταν είναι και θα παραμείνει το σπίτι μου. Η ψήφος αυτή βοηθάει τη ΝΔ , την παράταξη και την Ελλάδα» δήλωσε ο μέχρι χθες κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η ψήφος μου ήταν κατά συνείδηση δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία σε αυτό. Σέβομαι και τιμώ τον Καρατζαφέρη αντιλαμβάνομαι γιατί με διέγραψε και θα είμαι σε επαφή με το κόμμα» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ψήφισα κατά συνείδηση, και μετά από καιρό αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδηση μου. Με διέγραψαν, αλλά δεν μπορούν να διαγράφου την πορεία μου» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου.

«Έπραξα κατά τη συνείδησή μου σε μια κρίσιμη για τη χώρα ψηφοφορία» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Πηγή: skai.gr