Δραματικές προειδοποιήσεις από Σόιμπλε - Μέρκελ

Την εκτίμηση ότι οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα φέρεται να εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε στο Reuters βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, «ο Σόιμπλε είπε ότι με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας επίσης στη γερμανική Βουλή για το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας, δήλωσε ότι «οι συνέπειες χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν ανεξέλεγκτες». Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην Passauer Neue Presse, η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να κάνει πράξει αυτά που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. «Κάποια μέτρα που χρειάζονται άμεσα, έχουν γίνει αποδεκτά εγγράφως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμοστεί».

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές μόνο εάν το χρέος της μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και επανέλαβε τη γερμανική ιδέα ενός ειδικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Ελλάδας.

Η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων και αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, στις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της κάτω Βουλής προκειμένου να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επιδίωξη της Μέρκελ είναι να εγκριθεί η αποδέσμευση των χρημάτων από το γερμανικό κοινοβούλιο ενόψει των αντιδράσεων που υπάρχουν και μέσα στους κόλπους του κόμματός της.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το γερμανικό κοινοβούλιο κλείνει σήμερα Παρασκευή για 10 εργάσιμες ημέρες και θα ανοίξει και πάλι στις 27 Φεβρουαρίου.

Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να εξετάζει και έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη, μία ημέρα δηλαδή μετά τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: skai.gr