ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ ζητούν 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου

Εξεταστική για τα στατιστικά του 2009 ζητούν 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου. Το πλήρες κείμενο της πρότασης.

 
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της αποτύπωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος του και χρέους του 2009, κατέθεσαν στη Βουλή 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Γιώργο Παπανδρέου.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι είναι επιβεβλημένο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα και ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009 καθώς και ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.

Η κίνηση αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε συνέχεια της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, για το έλλειμμα του 2009 και σύμφωνα με την οποία:

«Από το σύνολον του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας» και αφού παρατίθενται τα ονόματα των μαρτύρων που κατέθεσαν για την υπόθεση σημειώνεται ότι στις περισσότερες καταθέσεις «γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και για ύπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών».

Κατόπιν αυτών, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφανθεί για τη σύσταση ή όχι της εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Για τη σύσταση της επιτροπής απαιτείται η πρόταση να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 120.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:


Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση

Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

για το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος, αρθρ. 144 επ. Κανονισμού της Βουλής


«Δώσαμε και δίνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη για τη σταθεροποίηση και ανάταξη της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα η αξιοπρέπεια του πολίτη και της χώρας πληγώνονται από τη διαρκή επαναφορά του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων του 2009.

»Αυτή η συζήτηση εκθέτει τους θεσμούς της πολιτείας στον πολίτη. Δυναμιτίζει την αποδυναμωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος. Αυξάνει την ανασφάλεια και εκθέτει διαρκώς τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα αυτή την περίοδο, που η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς εταίρους της, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελάφρυνση του χρέους, της διαμόρφωσης της νέας Δανειακής Σύμβασης και της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης.

»Η Ελληνική πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια ανέλαβε νομοθετικές και δομικές πρωτοβουλίες ακριβώς για να αποκατασταθούν πλήρως η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών και στατιστικών δεδομένων.

»Χαρακτηριστικά, θεσπίστηκε η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας - που ελεγχόταν από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών - και ιδρύθηκε η «Ελληνική Στατιστική Αρχή» (την ΕΛΣΤΑΤ) - η οποία λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο.

»Επιπλέον, υιοθετήθηκε ο νόμος περί Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ευθύνης. Έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται σύγχρονοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δημοσίων εσόδων και δαπανών σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Έχει ενισχυθεί η λογοδοσία με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων δαπανών στο διαδίκτυο (Διαύγεια). Έχει καθιερωθεί η μηνιαία δημοσιοποίηση των ταμειακών δεδομένων εσόδων και δαπανών για όλο το δημόσιο και έχει επιβληθεί η υποχρέωση της στατιστικής ενημέρωσης όλων των φορέων του δημοσίου προκειμένου να είναι εφικτή η χρηματοδότησή τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

»Παρόλα αυτά, αντί να αναδεικνύουμε το επίπεδο διαφάνειας και συμμόρφωσης προς τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα, που έχουμε καταφέρει ως χώρα, πολλοί συνεχίζουν στο δημόσιο διάλογο να επικαλούνται επιχειρήματα για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

»Αυτή η αμφισβήτηση είναι απολύτως επιζήμια για την εικόνα της χώρας. Είναι απολύτως παραπλανητική σε σχέση με το μέγεθος της ευθύνης που πρέπει ως πολιτεία να αναλάβουμε για ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως είναι η δημοσιονομική κατάρρευση, η κρίση δανεισμού και τελικά η αποδυνάμωση συνολικά της Ελληνικής οικονομίας.

»Το έλλειμμα του 2009, είναι γεγονός ότι έχει αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την κρίση δανεισμού, αλλά κυρίως για την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και των διεθνών μας εταίρων.

»Το ύψος του ελλείμματος του 2009 συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, παρόλο που έχει μετρηθεί από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκη Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

»Είναι πράξη ευθύνης από την πλευρά της Ελληνικής πολιτείας να άρει κάθε επιφύλαξη γύρω από την αξιοπιστία των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων, δηλαδή των δεδομένων με τα οποία μετράται και αξιολογείται το αποτέλεσμα της προσπάθειας των Κυβερνήσεων και των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

»Και με την έννοια αυτή, είναι επιβεβλημένο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει:

»Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

»Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.

Για τους λόγους αυτούς
»Οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούμε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος, αρθρ. 144 επ. Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της αποτύπωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους, ώστε να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια γι’ αυτό το πραγματικά κρίσιμο θέμα.»
 
Στη βάση των Καναντέρ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες
Τις θερμές του ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τους πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής...
19.08.2019, 17:17
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για την Σαμοθράκη
Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι του νησιού αλλά και την ακτοπλοϊκή...
19.08.2019, 15:57
Παυλόπουλος: Διασφάλιση δημόσιας τάξης και σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τη σημασία διασφάλισης της δημόσιας τάξης στον τόπο μας, και δη στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε ο...
19.08.2019, 14:38
Σαντορινιός: Ακατάλληλο το πλοίο που έστειλε η κυβέρνηση στη Σαμοθράκη
Ο κος Σαντορινιός υπογράμμισε πως η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί που εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο.
19.08.2019, 13:18
Συνάντηση Κεραμέως με Κυμπουρόπουλο για ΑμέΑ και εκπαίδευση
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, είχε σήμερα η Υπουργός Παιδείας...
19.08.2019, 13:07
Μακρόν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης...
19.08.2019, 12:24
Οριστική λύση για Σαμοθράκη ως κεντρικό θέμα της σύσκεψης στο Μαξίμου
Δύο συσκέψεις προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης θα...
19.08.2019, 11:30
Τσιρώνης: Καλύτερα ένα αδίκημα πλημμέλημα με άμεση φυλάκιση παρά κακούργημα
«Θα προτιμούσα ένα αδίκημα να είναι βαρύ πλημμέλημα που να τρως την καμπάνα σε 1 με 1,5 χρόνο από τη στιγμή...
19.08.2019, 09:53
Ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» από Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών...
19.08.2019, 07:34
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.